Breda heeft als eerste EU-stad de titel National Park City gekregen. De erkenning komt van de Londense National Park City Foundation en bevestigt Breda’s inzet voor een groene, gezonde leefomgeving. De titel verplicht tot verdere vergroening, met een centrale rol voor bewoners en ondernemers.
‘Breda brengt het samen. Dit geldt zeker voor de ambitie om een stad in een park te zijn. Een park is niet alleen groen, maar ook een prettige plek waar mensen bewegen, ontspannen en samenkomen,’ zegt wethouder Jeroen Bruijns (openbare ruimte).
Voor het behalen van de titel National Park City doorloopt een stad tien stappen van een Journey Book. Daarin wordt onder meer gevraagd om een motivatie, een portfolio van uitgevoerde of lopende vergroeningsprojecten, en een toelichting op hoe de stad de ambitie na toekenning van de titel wil invullen.
Na een bezoek van een Londense delegatie is Breda nu officieel erkend als eerste National Park City binnen de Europese Unie. Breda voegt zich met deze benoeming bij wereldsteden als Londen en Adelaide. De titel geldt als morele belofte om natuur structureel onderdeel te maken van het stadsleven.
Vergroeningsinitiatieven
‘Een stad in een park’ is al langer de Bredase visie voor vergroening, ook vóór het toetredingstraject. Deze ambitie moet de samenhang tussen vergroeningsinitiatieven van zowel de gemeente als ondernemers en bewoners zichtbaar maken.
Ook wethouder Peter Bakker (klimaat en natuurontwikkeling) benadrukt het belang van deze erkenning: ‘Deze titel motiveert om samen met de stad door te gaan met vergroening. Het is een prachtige erkenning voor wat al is bereikt, maar vooral een stimulans om daarmee door te gaan.’
Het versterken van groenstructuren wordt volgens het stadsbestuur steeds belangrijker nu Breda, de tiende stad van Nederland, die volgens prognoses in 2040 zal doorgroeien naar 210.000 inwoners. De komende jaren blijft de gemeente, samen met de inwoners en ondernemers, dan ook investeren in vergroening.
Dit gebeurt onder meer via wijkdeals en het stimuleren van groene daken en gevels. Ook worden versteende plekken vergroend en evenementen georganiseerd, zoals de Kids Klimaat Experience, Bioblitz-wandelingen en het Groenfestival op boerderij Wolfslaar.
Bredase gemeenschap
In de uitvoering hoopt de gemeente nauwer samen te werken met initiatieven vanuit de Bredase gemeenschap. Daarbij speelt de stichting Breda Stad in een Park, opgericht door bewoners, een grote rol.
‘Deze titel is een erkenning voor de vele bewoners, ondernemers en organisaties die zich inzetten om Breda te vergroenen en een inspiratie om hiermee door te gaan’, zegt Joost Barendrecht, voorzitter van de stichting Breda Stad in een Park.
‘Het is vooral een stimulans om meer inwoners enthousiast te maken om met groen aan de slag te gaan. Dat hoeft niet altijd heel groot te zijn. Ook een geveltuintje levert al een mooie bijdrage. Samen zorgen we ervoor dat Breda blijft bloeien als een stad waarin natuur en mensen elkaar versterken.’
Belofte aan de stad
Zowel de stichting als de gemeente zien in de status van National Park City een boost voor de vergroeningsopgave van Breda, en tevens een belofte aan de stad.
‘Als je als gemeente die status krijgt, dan moet je ook aan je inwoners uitleggen hoe je verder gaat met vergroenen’, zegt Tom Rozendal, programmamanager Stad in een Park. ‘Het zijn van een National Park City brengt voor de gemeente misschien geen formele, maar wel een morele verplichting met zich mee om na het worden van een National Park City door te gaan met vergroeningsdoelen.’
National Park City is een wereldwijde beweging van mensen die werken aan meer groen en biodiversiteit in hun stad. Het doel is dat er binnen enkele jaren minimaal 25 National Park Cities zijn.
In Nederland is naast Breda ook de stad Rotterdam in de running voor de NPC-titel. Ook is er binnen Van Gogh Nationaal Park, een samenwerkingsverband tussen de steden Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Breda, sprake van ‘National Park City-activiteiten’. Andere steden en activiteiten zijn te vinden in het National Park City Journey Book.