Natuur leidend in ontwerp nieuwe Amsterdamse wijk

Leestijd: 2 minuten

Aan de Weespertrekvaart in Amsterdam verrijst één van de meest natuurinclusieve woningbouwprojecten van Nederland. GROEI, het winnende project van een Rotterdamse ontwikkelaar, poogt ‘landschap en architectuur vanaf het maaiveld tot aan het dak te verweven’.

In de Amsterdamse wijk Overamstel gaat projectontwikkelaar VORM een natuurinclusief woningbouwproject realiseren. Concepten als een groene vallei en een eetbaar bos moeten de natuur tot aan de voordeur brengen. 

‘Met ons concept kunnen mensen optimaal genieten van de natuur en trekken we tegelijkertijd dieren aan’, zegt conceptontwikkelaar Mo Sedighi op de website van VORM.  

GROEI begoogd een groene schakel te vormen in een netwerk van parken in de omgeving. De buurt moet gaan overlopen in de omliggende parken en deze met elkaar verbinden. 

Natuurinclusieve componenten 

Tachtig procent van de gevels wordt voorzien van begroeiing, wat ruimte zal bieden aan nest- en schuilvoorzieningen voor vogels. 

Een gespecialiseerde groen-aannemer is in de arm genomen als onderhoudspartij. Donker Groep zal het gevelgroen gedurende vijftien jaar onderhouden.  

Ook biedt de onderhoudspartij workshops aan bewoners die dan leren hoe het groen in de buurt verzorgd moet worden. 

Het grijze water vanuit de woningen zal gefilterd worden en vervolgens gebruikt voor de bewatering van het gevelgroen. 

Modulaire houtbouw 

De bouwpartners van de ontwikkelaar zullen een modulair houtbouwsysteem leveren en installeren. Volgens Architekten Cie helpt dit bij het efficiënt gebruik van materialen en laat het 70 ton CO2 per woning verminderen.  

Houten en circulaire betonnen draagconstructies worden vooraf gemaakt, waardoor het project sneller gebouwd kan worden. 

Ook wordt komt er een daktuin op acht meter hoogte. Daarvoor is de draagconstructie zo aangepast dat er volwassen bomen kunnen groeien. 

40-40-20 regel 

De verdeling van de gebouwde woningen is gebaseerd op de 40-40-20 regel. Dat wil zeggen dat veertig procent van de woningen sociale huur wordt, veertig procent woningen in het middensegment, en twintig procent als vrije sector gerealiseerd wordt. 

Woningcorporatie Rochdale gaat het deel sociale huurwoningen voor zijn rekening nemen. 

Daarnaast zal GROEI! plaats bieden aan 4.500 vierkante meter kantoor- en bedrijfsruimte, en 1.500 vierkante meter maatschappelijke functies, zoals een buurtkamer en 31 wooneenheden met 24-uurszorg.  

Het project wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2027 opgeleverd.