Naast een positief effect op onder meer milieu en gezondheid, blijkt dat ook vastgoedwaardes in voetgangersvriendelijke omgevingen erop vooruitgaan. Kennisplatform CROW concludeert in een rapport over loopvriendelijke gebiedsontwikkeling dat de baten divers zijn en vaak onderschat worden.
Gebiedsontwikkelaars zouden meer nadruk moeten leggen op infrastructuur voor voetgangers. Dat komt zowel henzelf als de maatschappij ten goede, stellen kennisplatform CROW, Decisio en Molster Stedenbouw in een rapport over voordelen van loopvriendelijke gebiedsontwikkeling.
Het inzetten op loopvriendelijkheid zorgt onder meer voor hogere vastgoedwaarden, aldus de onderzoekers. Die toename ontstaat door een groter aantal bereikbare voorzieningen en bestemmingen en een verhoogde sociale veiligheid.
Gebiedsontwikkelaars zagen al voordelen in loopvriendelijke omgevingen, vanwege de maatschappelijke bijdrage aan hun plangebieden. Kennisplatform CROW hoopt dat nu ook economische voordelen aantoonbaar zijn geworden, meer gebiedsontwikkelaars zich zullen inzetten voor een loopvriendelijk Nederland.
Daarom doet CROW een aantal aanbevelingen. Zo zouden gemeenten loopvriendelijke gebiedsontwikkeling standaard moeten maken. Daarnaast wordt de opzet van een centraal meedenk-orgaan gesuggereerd.
Ook onderstreept het kenniscentrum het belang van effectstudies. In hoeverre specifieke maatregelen bijdragen aan een toename in lopen is nog onbekend.
Dat voorzieningen voor voetgangers meerdere maatschappelijke voordelen bieden, is al langer bekend, stellen de onderzoekers van CROW. Zo dragen ze bij aan de gezondheid van bewoners. Daarnaast verbetert lopen de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en het milieu.