In meer dan 200 van de 342 Nederlandse gemeenten kunnen woningeigenaren dit jaar subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun tuin. Dit jaar kwamen er 45 nieuwe gemeenten bij, meldt Centraal Beheer. ‘Schade door hoge waterstanden en extreme buien neemt elk jaar toe.’
Het aantal gemeenten dat subsidies biedt voor het verduurzamen van de tuin is dit jaar met 13 procent toegenomen. In totaal biedt 60 procent van alle gemeenten subsidies aan, blijkt uit de inventarisatie van de verzekeraar.
Het aanbod verschilt behoorlijk tussen gemeenten, provincies en waterschappen. In Limburg kunnen inwoners van alle gemeenten subsidie aanvragen, ook in Utrecht (92 procent) en Noord-Brabant (91 procent) is er volop aanbod.
In Flevoland is er geen enkel potje beschikbaar en ook in Zeeland (7 procent) en de Noord-Holland (11 procent) is het aanbod schaars.
Regenpijp afkoppelen en tegelwippen
Veel regelingen richten zich op het afkoppelen van de regenpijp van het riool. Bij hevige regenval kan het riool overstromen of waterschade oplopen. Door regenpijpen los te koppelen, wordt de druk op het riool verminderd.
Afgekoppeld regenwater kan worden opgevangen in een regenton of regenwatertuin, een onder- of bovengrondse waterberging. In droge tijden kan opgevangen water worden gebruikt voor beplanting. Voor zowel de aanschaf van een regenton als de aanleg van een regenwatertuin zijn subsidies beschikbaar.
Gemeenten stimuleren inwoners ook op andere manieren hun tuin te vergroenen. Een bekende methode is ‘tegelwippen’, waarbij tegels worden verwijderd om ruimte te maken voor groen. In steden als Amsterdam, Amersfoort en Apeldoorn halen speciale tegeltaxi’s de tegels gratis op.
Meer subsidie is vaak mogelijk bij gezamenlijke initiatieven met buren. Ook zonder tuin is vergroening mogelijk: in 73 gemeenten is er subsidie voor een geveltuin.
‘De tuin verduurzamen hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn’, zegt Pieter Roorda, manager Wonen en Onderweg bij Centraal Beheer. ‘Tegels wippen, groen planten of een regenton plaatsen zijn redelijk simpele ingrepen. In bijna elke situatie kun je wel een stap maken.’
In eerder onderzoek zag de verzekeraar dat mensen hiervoor vooral spaargeld gebruiken. ‘Maar er zijn veel mooie subsidies vanuit gemeenten, provincies en waterschappen, dus maak er gebruik van’, aldus Roorda.
Meer zware neerslag
Zware neerslag, meer dan 50 millimeter regen op één dag, komt steeds vaker voor in Nederland. Aan het einde van de vorige eeuw telde het KNMI gemiddeld vijf dagen per jaar met zware neerslag. In 2024 waren dit maar liefst 13 dagen, vooral in mei, juli en september.
Ook Centraal Beheer, onderdeel van Achmea, ziet steeds meer schade door extreem weer. ‘Schade door hoge waterstanden en extreme buien neemt elk jaar toe. Maar ook droge periodes en hitte leveren problemen op’, aldus Roorda.
Hij adviseert Nederlanders te kijken wat ze in hun eigen woonomgeving kunnen doen om dit soort schade en ongemak te voorkomen. Het klimaatadaptief maken van de tuin beschermt tegen extreem weer, en is bovendien goed voor de biodiversiteit.
Steeds meer mensen verduurzamen hun tuin, ziet de verzekeraar. Alleen al vorig jaar zijn er 5,5 miljoen tegels gewipt via het NK Tegelwippen. In dit kampioenschap strijden gemeenten met elkaar en wordt heel Nederland uitgedaagd tegels te vervangen door groen. Het NK Tegelwippen start morgen en loopt tot en met 31 oktober.