Voor scholen zonder budget voor grote vergroeningsprojecten, zelfs met subsidie, introduceert de provincie Utrecht een voucheroptie voor kleinere groenprojecten. Volgens de provincie biedt dit meer scholen toegang tot de regeling. Een samenwerking tussen de gemeente Utrecht en een waterschap levert daarnaast acht nieuwe groenprojecten op.
Tussen 2025 en 2027 is via de provincie Utrecht 1,7 miljoen euro beschikbaar voor het vergroenen van de leefomgeving. Vanaf 3 maart kunnen verenigingen, stichtingen, basisscholen, woningcorporaties, bedrijven en gemeenten subsidie aanvragen.
De subsidieregeling Groene, gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen is een samenwerking tussen het Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie, de Aanpak Biodiversiteit in Stad en Dorp en het Programma Gezond en Veilig.
Er is financiering beschikbaar voor projecten in de fysieke leefomgeving, zoals groene schoolpleinen en buurttuinen, maar ook voor initiatieven die gedragsverandering of betrokkenheid stimuleren.
Focus op versteende wijken
De regeling richt zich specifiek op versteende wijken met een lage sociaaleconomische status (SES-wijken). In deze gebieden vergoedt de provincie maximaal 75 procent van de kosten, tot een maximum van 75.000 euro.
Omdat bewoners in deze wijken vaak minder middelen en mogelijkheden hebben om cofinanciering te organiseren, biedt de provincie extra financiële ondersteuning. In andere gebieden bedraagt de subsidie 50 procent van de kosten, met een maximum van 50.000 euro.
Voucheroptie voor scholen
Nieuw in de subsidieregeling is de voucheroptie. Scholen kunnen in plaats van een groot subsidiebedrag een voucher aanvragen van 15.000 euro, of in versteende en lage SES-wijken 20.000 euro.
Gedeputeerde Klimaatadaptatie Has Bakker: ‘We willen de komende jaren minimaal vijftig extra schoolpleinen in de provincie vergroenen. Een groot project is niet voor alle scholen haalbaar. Met de voucherregeling kunnen we ook scholen helpen die een eenvoudiger vergroeningsproject willen realiseren. Zo profiteren zoveel mogelijk kinderen van een groener schoolplein.’
Gemeenten kunnen dit jaar subsidie aanvragen voor grotere projecten, zoals het vergroenen van wijken en buurten. Hiervoor is maximaal 100.000 euro beschikbaar, en voor versteende en lage SES-wijken 150.000 euro.
Water in de leefomgeving
Een hernieuwde samenwerking tussen de gemeente Utrecht en waterschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) levert acht nieuwe groenprojecten op. Dankzij een bijdrage van 311.000 euro via de Impulsregeling Water in de Leefomgeving kan Utrecht in 2025 deze projecten realiseren.
Wethouder Suzanne Schilderman (Openbare Ruimte): ‘Dankzij de bijdrage van HDSR kunnen we opnieuw belangrijke stappen zetten om onze stad groener te maken.’
De projecten verbeteren de waterkwaliteit en versterken de biodiversiteit. Ze beschermen Utrechters volgens de wethouder ook tegen klimaatverandering, zoals hitte, droogte en hevige regenbuien.
Het gaat onder andere om natuurvriendelijke oevers bij de Nedereindse Plas, vergroening van openbare ruimte en speelplekken, en de aanleg van twaalf groene schoolpleinen in Overvecht. Daarnaast worden regenwaterafvoer en waterberging verbeterd in parken en wijken, zoals Park de Watertoren en het Zandpad.
Eerdere successen
De samenwerking tussen Utrecht en het waterschap leverde in voorgaande jaren al succesvolle projecten op. Via dezelfde impulsregeling werd een waterbufferend sportveld aangelegd op Sportpark Fletiomare-Oost, dat regenwater gecontroleerd afvoert en de omgeving met tien graden afkoelt.
In 2024 zijn meerdere wadi’s aangelegd langs de Fortlaan om regenwater beter op te vangen. Bewoners aan de Carnegiedreef kregen groenere binnenpleinen en het Lunettenpark werd uitgebreid met een natuurvriendelijke oever.
Het waterschap en de gemeente werken ook samen in het nieuwe programma Gezond Water. Dit programma verbetert de ecologische waterkwaliteit, waar planten en dieren van afhankelijk zijn.