Meer schoolstraten, waarschuwingsborden en andere inrichting van wegen. Dat zijn drie maatregelen waarmee Amsterdam de stad veiliger en beter wil maken voor voetgangers. De gemeente heeft 2025 uitgeroepen tot jaar van de voetganger en om dat concreet te maken komt het stadsbestuur met een uitvoeringsagenda.
‘We willen dat alle Amsterdammers, ook kinderen, ouderen en mensen met een beperking, goed en veilig van A naar B kunnen lopen en fietsen’, schrijft de gemeente over het ‘Uitvoeringsplan 2025 Verkeersveiligheid, Voetganger en Fiets’.
Een lijst met maatregelen moet fietsen en lopen door Amsterdam aantrekkelijker en veiliger maken. Het uitvoeringsplan richt zich op vier thema’s:
- Verbeteren van de verkeersveiligheid
- Veiligheid en ruimte voor voetgangers omhoog
- Veiligheid en ruimte voor fietsers omhoog
- Bewustzijn vergroten
‘Onveilig gedrag pakken we aan en we zorgen ervoor dat iedereen de stad makkelijk en veilig kan gebruiken. Dat doen we met voorlichting, communicatie en handhaving’, aldus de gemeente.
Risicoplekken
Straten worden heringericht om meer ruimte te bieden aan voetgangers en fietsers. Eerder werd de maximumsnelheid op veel wegen al verlaagd naar 30 kilometer per uur. Nu wordt ook belijning aangepast en komen er meer schoolstraten bij.
Op kruispunten worden ‘deelconflicten’ aangepakt door verkeerslichten aan te passen, zodat afslaand autoverkeer en rechtdoor gaande fietsers en voetgangers niet langer gelijktijdig groen licht hebben.
De gemeente pakt concrete plekken aan die al langer bekend zijn vanwege een verhoogd risico op ongevallen. Het gaat om tien voetgangersoversteekplaatsen, vijftien algemene risicoplekken en plekken voor fietsparkeren, zoals bij OV-locaties.
Op meerdere dodehoekslocaties worden waarschuwingsborden geplaatst voor afslaande automobilisten en markeringen op het fietspad die fietsers aansporen oogcontact te zoeken met bestuurders. Ook worden exclusieve afslagvakken gecreëerd om de verkeersveiligheid te verhogen.
Deze initiatieven sluiten aan bij de bredere visie van de gemeente om de openbare ruimte efficiënter in te richten en de stad aantrekkelijker, gezonder en veiliger te maken voor alle gebruikers.
Het uitvoeringsplan is tot stand gekomen met hulp van de gebiedsteams van de stadsdelen, verkeersontwerpers, en de Vervoerregio Amsterdam. Ook de Voetgangersvereniging, Cliëntenbelang en de Fietsersbond leverden input.