Apeldoorn koopt en sloopt pand voor nieuwe koelteplek in stadscentrum

Leestijd: 2 minuten

Apeldoorn wil groener en koeler worden en sloopt daarvoor onder andere een pand in het stadscentrum om ruimte te maken voor een koelteplek. Deze stap valt onder de ambitie om van die straat een klimaatstraat te maken. De gemeente kocht al eerder panden op om ruimte te scheppen en wil van het centrum een park maken. 

‘Deze locatie biedt een unieke kans om stenen om te zetten naar een koelteplek, midden in de binnenstad. Een plek waar stad, water en groen naadloos samengaan. Het past goed bij onze groene en royale hoofdstad van de Veluwe’, aldus wethouder Nick Derks (Binnenstad) over de aankoop van het perceel aan de Beekstraat.  

Het pand zal worden gesloopt om de ruimte in te richten als groene koelteplek. De Marktstraat – Beekstraat moet volgens de gemeente een ‘klimaatstraat’ worden. 

Wethouder Denny Huizer (Klimaat en Natuur) noemt het verder vergroenen van de Beekstraat een belangrijke stap. Volgens hem wordt het stadscentrum er mooier van en is Apeldoorn zo beter beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering.  

‘Deze nieuwe groene plek zorgt voor schaduw en verkoeling, vangt regenwater op en biedt meer ruimte voor planten en dieren. Ook voor inwoners en bezoekers wordt het een fijne ontmoetingsplek.’ 

Stadscentrum moet park worden 

De gemeente Apeldoorn heeft de ambitie om het stadscentrum te transformeren tot een groen en levendig stadspark. Aan de hand van het plan “Het Stadspark van Apeldoorn” wil de gemeente de binnenstad ontwikkelen tot een aangenamere plek om te wonen, werken, winkelen en verblijven.  

Apeldoorn kocht eerder een pand aan de Hoofdstraat voor het project Grote Markthof. Dit pand zal worden gesloopt om ruimte te maken voor een groene en rustige binnenplaats tussen de Marktstraat, Beekstraat, Hoofdstraat en Raadhuisplein. 

Deze locatie is bedoeld als een aangename plek om te wonen, te verblijven en te wandelen. Het moet een ‘groen dwaalmilieu’ zijn met hoge bomen voor schaduw, veel bloemen en een terras om iets te drinken. Donkere stegen worden omgevormd tot verlichte, uitnodigende doorgangen naar een veilige plek, ook ’s avonds. 

De gemeente kocht ook al een perceel en pand aan de Hofstraat, om ruimte te maken voor een nieuwe, moderne fietsenstalling die beter aansluit bij de herinrichting en vergroening van de binnenstad. 

‘De locatie rondom de fietsenstalling aan de Marktstraat is de afgelopen jaren al heringericht en is nu een prettige verblijfsplek, als onderdeel van de klimaatstraat’, schrijft de gemeente in de BSK Uitvoeringsagenda 3.0. ‘Deze plek willen we vergroten met enkele aangrenzende percelen.’ 

Omgevingsvisie Apeldoorn 

Deze uitvoeringsagenda is een uitwerking van het Ambitiedocument Apeldoorn 2040 en de Omgevingsvisie “Woest Aantrekkelijk Apeldoorn”.  

De ontwikkeling van de Binnenstad-Spoorzone-Kanaalzone (BSK-gebied) is de grootste verstedelijkingsopgave van Apeldoorn. Hier moeten de meeste woningen landen, maar de gemeente wil van het gebied wel een levendig stadsmilieu maken.  

Het aankopen en slopen van panden is voor de gemeente een van de instrumenten om natuurinclusieve ruimte vrij te spelen.