Column SI4: Wateropvang gaat om meer dan buizen

Leestijd: 2 minuten

We hebben het allemaal gezien. Een kletsnat jaar en een extreem droge zomer een jaar eerder. Het klimaat verandert en de buien worden heftiger en de temperaturen wereldwijd nemen toe. Dat vraagt om een andere aanpak die niet alleen aandacht heeft voor de riolering, zegt wethouder Rik Thijs van de gemeente Eindhoven.

Onderstaande column is geschreven door wethouder Rik Thijs (klimaat, energie, grond en vergroening) van de gemeente Eindhoven. Zijn column verscheen eerder in de vierde editie van vakblad Stedelijk Interieur in 2024.

In Eindhoven hadden we eerst het rioleringsbeleid. In dat plan stond een overzicht van de ontwikkelingen die zich afspeelden op het gebied van het opvangen en afvoeren van water in Eindhoven. Een paar jaar geleden hebben we in onze stad het roer omgegooid, en is gekozen voor een Water- en klimaatadaptatie Aanpak (WKA), omdat het om meer gaat dan alleen riool, om water en droogte te managen.

Het watersysteem in Eindhoven bestaat zoals in alle gemeenten uit een geheel van het rioolstelsel, de buitenruimte en het oppervlaktewater- en grondwatersysteem. Het verzamelt, transporteert en verwerkt vooral huishoudelijk afvalwater, grondwater en afstromend hemelwater. Nu gaan we samen met partners in de stad verder bouwen aan het stedelijk watersysteem van de toekomst. Dat vraagt om een andere manier van werken en het anders verdelen van geld.

Het is voor u wel helder dat de aanleg van meer en grotere rioolbuizen niet meer voldoende is om het stedelijk watersysteem van Eindhoven robuust en klimaatbestendig te houden in tijden van klimaatverandering.

Naast de aanpak van het riool is daarom ook vergroenen van de stad belangrijk. Het beste is als regenwater niet in het riool terechtkomt, maar juist in de bodem. Planten en bomen nemen dan het water op en bomen zorgen ook nog eens voor verkoeling. We hebben veel groen aan de randen van de stad, daarom gaan we nu werken aan het verder vergroenen van de binnenstad en wijken.

Ook krijgen alle Eindhovenaren een grotere rol in het verwerken van het hemelwater op eigen terrein. Denk aan het afkoppelen van de dakafvoer en het aanleggen van een waterberging op eigen terrein. We geven daarvoor subsidies. En zeker belangrijk en handig: voor ontwikkelaars is er een “Rekentool klimaatopgave”. Als ze gaan bouwen kunnen ze op onze site Eindhovenduurzaam.nl een rekentool invullen, waarin ze kunnen nagaan of het ontwerp aan de normen voldoet en wat er gebeurt als ze het ontwerp aanpassen. Want in het algemeen geldt: hoe groener het ontwerp, hoe lager de benodigde waterberging. Een groenopgave van 8 vierkante meter groen per woning is een vereiste. Dit is noodzakelijk als eis voor de ontwikkelaar wanneer we in Eindhoven meer dan 40.000 woningen gaan toevoegen. Even een snelle rekensom, dat betekent dat er pak ’m beet 64 voetbalvelden aan groen bijkomt in de stad.

We kunnen als gemeente veel doen om onze stad klimaatadaptief te maken, maar samen met onze inwoners zetten we grotere stappen.