Rotterdam wil de openbare ruimte beter inrichten op urban sporters. In een nieuw opgestelde Urban Sports Agenda staan 32 acties, waarvan de helft gericht op de fysieke inrichting van de stad. Onder andere een sportnorm en een masterplan voor het Urban Sports-areaal moet de Rotterdammers meer laten bewegen. Dit doet de gemeente samen met urban sportaanbieders en urban sporters in de stad.
‘We werken aan sportvoorzieningen, zoals sporthallen, sportvelden of sportplekken in de openbare ruimte, die klaar zijn voor de toekomst’, aldus de gemeente in de Urban Sports Agenda.
‘Deze moeten goed aansluiten op wat Rotterdammers nodig hebben. Daarnaast moeten ze duurzaam en toegankelijk zijn. Ook de pleinen, parken, fiets- en wandelpaden nodigen uit om te sporten en te bewegen.’
Voorbeelden van urban sports zijn skateboarden, 3×3 basketbal en breakdance. In Rotterdam doet een kwart van de jeugd aan deze sporten.
De afgelopen anderhalf jaar is gewerkt aan de nieuwe agenda. Hierin staat wat de gemeente gaat doen en wanneer. Met ruim dertig acties gaat de gemeente tot en met 2027 aan de slag.
Kansenkaart en sportnorm
Een groot aantal acties richten zich op het vrijspelen en behouden van ruimte voor urban sports. Om te beginnen wil de gemeente duidelijker inzicht in het huidige aanbod van urban sports, om Rotterdammers beter te kunnen laten zien waar zij in hun buurt terechtkunnen.
Er komt een masterplan Rotterdam Skatestad, een kansenkaart met huidige en mogelijke skatespots, parken en routes. Als dit masterplan werkt, wil de gemeente deze aanpak uitbreiden voor het hele Urban Sports-areaal.
Ook stelt de gemeente Rotterdam een sportnorm op, waarmee onder andere gegarandeerd moet kunnen worden dat er voldoende sportlocaties in de openbare ruimte liggen, zoals trapveldjes en skatevoorzieningen. Gebiedsontwikkelaars kunnen daar dan aan gehouden worden.
Extra voorzieningen worden mogelijk gemaakt in bestaande voorzieningen. De gemeente zoekt daarbij ook naar tijdelijke invulling van leegstaande loodsen, winkelruimtes en kantoren.
In een rondvraag heeft de gemeente geleerd dat urban sport-locaties vooral in de wijken en vooral voor de jeugd gezocht worden. Ook moeten voldoende voorzieningen overdekt zijn.
De gemeente schrijft: Het realiseren van voorzieningen doen we het liefste als eerste in de gebieden waar mensen gemiddeld het minste sporten. Er is ook extra aandacht voor het vitaler en aantrekkelijker maken van de kleine kernen. Met de kleine kernen bedoelen we de gebieden Rozenburg, Hoek van Holland, Pernis en Heijplaat.
De uiteindelijke inrichting van de fysieke buitenruimte zal ontworpen worden met organisaties die de plekken ook gaan programmeren. Dit zal gebeuren met programma’s van eisen (PvE’s) en Inrichtingsplannen (IP’s).
De gemeente doet ook nog onderzoek naar de haalbaarheid van een Street Culture Campus, een permanente plek.
Om Rotterdammers meer aan het (urban)sporten te krijgen, worden combinatiefunctionarissen ingesteld.
Kralenkettingen
De Subsidieregeling Urban Sports heeft met de begroting van 2024 een structurele verhoging gekregen van 100.000 euro. Per 2024 is het budget van deze subsidieregeling 330.000 euro per jaar.
Jaarlijks wordt de agenda geëvalueerd, om te zien of acties nog van waarde zijn en welke voortgang is gemaakt. De gemeente Rotterdam wil dat urban sports een onderdeel wordt van een groter sport- en beweegnetwerk in de stad.
‘Rotterdam is een drukke stad, er is weinig vrije of lege ruimte. Daarom is het belangrijk dat je op plekken in de stad niet alleen kan sporten, maar ook kan ontspannen, ontmoeten en verblijven’, schrijft de gemeente in de agenda.
‘We maken ook zogenaamde ‘kralenkettingen’. Dit zijn routes door de stad waar je fijn kan bewegen. Dit betekent dat de ondergrond geschikt is voor sport, dat er groen en water is en dat je op de sportplekken anderen kan ontmoeten.’