Dit jaar zijn ruim 5,5 miljoen tegels uit de grond gehaald, meer dan een derde van de tot nu toe gewipte tegels voor het NK Tegelwippen. De ludieke wedstrijd vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. Winnaars uit de categorieën grote, middelgrote en kleine gemeenten zijn Venlo, Vlaardingen en Halderberge. Het NK Tegelwippen heeft inmiddels ook een Vlaamse variant.
Alle gewipte tegels tellen bij elkaar op tot meer dan honderd voetbalvelden. Volgens Lodewijk Hoekstra, ambassadeur voor het NK Tegelwippen werd er dit jaar ook veel meer in groepsverband ‘gewipt’. In totaal deden er 199 gemeenten mee.
Gemeenten werden ingedeeld in drie categorieën: groot, middelgroot en klein. De winnaar van de grootste gemeenten is Venlo met 400.000 gewipte tegels.
De gemeente ontving een gouden schep voor het winnen binnen hun categorie en een gouden tegel voor verwijderen van de meeste tegels onder alle deelnemende gemeenten.
In de middelgrote categorie won de gemeente Vlaardingen met 100.000 tegels. Het verdubbelde hun inzet ten opzichte van vorig jaar. Dat komt volgens wethouder Lianne van Kalken onder andere de inzet van een tegeltaxi en een actieve campagne.
De winnaar onder de kleinere gemeenten is Halderberge, die vorig jaar ook deze categorie aanvoerde. Zij maakte dit jaar op het laatste moment een flinke inhaalslag en won vervolgens opnieuw.
Wethouder Thomas Melisse: vooral inwoners en ondernemers betrokken, eigenlijk een beetje in de flow van de overwinning vorig jaar. Het kostte weinig moeite om hen ook te overtuigen dat het ook goed voor hen is om tegels te wippen en te vergroenen.’
Het NK Tegelwippen wordt georganiseerd door creatief bureau Frank Lee. Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Daarachter zitten groene partijen als Stichting Steenbreek, Tuinbranche Nederland, Milieu Centraal. IVN Natuureducatie.
‘Onze droom is dat er geen zinloze verharding in Nederlandse en Vlaamse tuinen meer te vinden is’, zegt Eva Braaksma van creatief bureau Frank Lee, de organisatie achter het NK Tegelwippen. ‘In het voorjaar van 2025 starten we daarom weer en dagen we Vlaanderen uit in de allereerste derby der Lage Landen.’
Herfst is plantseizoen
Het vervangen van tegels voor vergroening is een eenvoudige ingreep om plekken klimaatadaptiever en biodiverser te maken. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam.
Na vijf edities van het NK Tegelwippen en twee edities van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen valt er volgens ambassadeur Hoekstra nog genoeg te wippen. Dat kan volgens hem de nog gedurende de rest van de herfst.
‘De herfst is hét moment om te planten! De grond is nu nog lekker warm en vochtig, ideaal voor sterke wortelgroei. Dus haal die tegel eruit en zet er groen voor terug, ook nu het NK Tegelwippen voorbij is.’