Hotel in Singapore model voor ‘natuur-positieve, verticale verstedelijking’

Leestijd: 3 minuten

In steeds verder verdichte steden komt openbare ruimte steeds meer onder druk te staan. In het ontwerp van het Singaporese sterrenhotel Pan Pacific Orchard is door architectenbureau WOHA gekozen voor gestapelde buitenruimte. Hierdoor kan drie keer het grondoppervlak worden benut aan vergroening. Het bureau zegt dat dit ook toe te passen is op woontorens. 

De ontwerpers van WOHA noemen het ontwerp een prototype voor natuur-positieve, verticale verstedelijking dat bijdraagt aan het gemeenschappelijk welzijn van bezoekers, de buurt en het milieu.  

‘Het laat zien dat verdichting en verticale verstedelijking, in plaats van suburbane spreiding, een hoog-dichtheid, hoog-voorziening gebouwde omgeving kunnen opleveren die leefbaarder, duurzamer en wenselijker is’ 

De openbare ruimte bestaat uit vier lagen. Op de begane grond bevindt zich het Forest Terace met waterpartijen omringd door bosbomen. Het daarboven gelegen Beach Terrace is ingericht met een groot zwembad met tropische beplanting. 

Het hotel heeft vier lagen openbare ruimte, sterk vergroend en op afstand van stadsdrukte. Foto: Darren Soh

Het Garden Terrace op de tweede verdieping is een open plek die vooral rust moet bieden.Op de bovenste laag ligt een overdekt landschapsplein met daarnaast een evenementenzaal. 

Het hotel is biofiel ontworpen, wat inhoudt dat er natuurlijke elementen worden gebruikt zoals planten, hout, water en licht. Volgens deze ontwerpfilosofie moeten de grenzen tussen buiten en binnen meer vervagen. 

Ook ligt er een focus op biodiversiteit, met pilaren tussen de verschillende lagen die zijn begroeid met klimplanten die de stadsgroenvoorzieningen verticaal verder verbinden.’ Door het meerlaagse ontwerp is drie keer het grondoppervlak aan vergroening mogelijk. 

Het hotel heeft een Green Mark Platinum-certificering ontvangen, de hoogste milieucertificering van de Singaporese Building & Construction Authority.  

Het hotel heeft vier lagen openbare ruimte, sterk vergroend en op afstand van stadsdrukte. Foto: Darren Soh

Die autoriteit zegt: ‘De toevoeging van een significant aantal bomen en planten ondersteunt de stadsdoelen voor meer biodiversiteit en leefbare, milieubewuste architectuur.’ 

Ook voor woontorens 

Waar het ontwerp zich bij het hotel vooral richt op buitenruimte voor de hotelgasten, is het volgens de ontwerpers ook mogelijk om deze toe te passen bij nieuwe woontorens. 

‘De lagen met groen dienen niet alleen als ecologische buffers, maar ook als schaduw- en verkoelingsmechanismen, waardoor het hitte eiland-effect vermindert – voordelen die zowel voor hotels als voor woongebouwen aantrekkelijk zijn.’ 

Ook maken de terraslagen het hotel en adaptaties voor woontorens energie- en waterefficiënter: ‘Zij maximaliseren de natuurlijke ventilatie en het zonlicht, wat bijzonder nuttig kan zijn in woongebouwen om de afhankelijkheid van airconditioning te verlagen en de energie-efficiëntie te verhogen.’ 

Wel benadrukken de ontwerpers dat het model zich vooral leent voor meer tropische klimaten zoals dat van Singapore. Voor woontorens in Nederland zal een vertaalslag nodig zijn, bijvoorbeeld door andere plantenkeuze.