Social Design Talent Award naar ‘ontmoetingsruimte tussen AZC en stad’

Leestijd: 2 minuten

Het opzetten van een ontmoetingsruimte op AZC’s kan de kloof tussen asielzoekers en omwonenden verkleinen. Hier kunnen zij onderling hun talenten en vaardigheden uitwisselen. Remke Timmermans (TU/e Industrial Design) onderzocht het idee met het AZC in Oisterwijk en won er de Social Design Talent Award van de gemeente Eindhoven mee. Verder onderzoek moet een model opleveren voor andere AZC’s. 

‘Het concept dat ik samen met bewoners van het azc  heb bedacht, is een ontmoetingsruimte tussen het azc en de stad. Dus het gaat niet alleen over bewoners op het azc die van elkaar kunnen leren, maar ook omwonenden’, aldus winnaar Remke Timmermans, student TU/e Industrial Design.

Haar project ‘A Place Worth Living In’ onderzoekt hoe azc-bewoners in Oisterwijk zinvol betrokken kunnen worden bij de herontwikkeling en renovatie van het centrum. Remke .

Een van de uitkomsten van haar onderzoek is een ontwerpvoorstel voor een ruimte met een installatie genaamd ‘Skill Families’, een interactieve installatie waar azc-bewoners en bezoekers hun vaardigheden en talenten kunnen delen met elkaar.

De installatie is geïnspireerd op familiestambomen en prikborden bij de supermarkt en speelt in op de behoefte van bewoners om te blijven groeien, van elkaar te leren en mensen uit de buurt te ontmoeten . Bewoners van het azc en bezoekers kunnen hier hun talenten en vaardigheden portfolio toevoegen en die van anderen bekijken. 

Met de ontmoetingsruimte en installatie streeft Remke ernaar de afstand tussen AZC’s en buurtbewoners te verkleinen en de ernstige stress en mentale gezondheidsproblemen van AZC-bewoners terugdringen door het stimuleren van ontmoeting en uitwisseling.

Model voor AZC’s

De gemeenschappelijke ruimte met de skill families-installatie die door deze samenwerking wordt beoogd, kan ook een model bieden voor de invulling van vergelijkbare ruimtes in andere AZC’s.

In de nieuwe plannen van het azc Oisterwijk is al ruimte aangewezen voor zo’n ontmoetingsruimte voor bewoners en omwonenden. Architecten van Studio L A bouwen voort op het onderzoek van Remke en nemen de behoeften en ideeën van azc-bewoners mee in het nieuwe ontwerp. 

De gemeente Oisterwijk en het COA verlengden onlangs hun overeenkomst voor de AZC-locatie met nog eens 25 jaar. Dit gaf ruimte om ook te investeren in de herontwikkeling.

Het COA investeert maar liefst 27,5 miljoen euro in verduurzaming en verbetering van de locatie Een voorwaarde voor de herontwikkeling is dat het AZC ook meerwaarde creëert voor de buurt.

Het idee voor de ontmoetingsruimte is nog niet hard, benadrukt Timmermans. Het winnen van de eerste prijs leverde haar 10.000 euro op in de vorm van een opdracht om het concept verder in co-creatie uit te werken.

Ook ontvangt ze een begeleidingstraject ter waarde van 3.000 euro van het Design Forum.