Rotterdam-Zuid krijgt er binnenkort een natuur- en recreatiegebied bij. Het Getijdenpark Feyenoord, aan de oevers van de Nieuwe Maas, moet een ‘groen toevluchtsoord’ worden. Gelijktijdig wordt ook de nieuwe woonwijk Rotterdams Tij opgetuigd, met 4.750 woningen, bedrijven en maatschappelijke voorzieningen. Na de goedkeuring van het definitieve ontwerp voor de eerste fase, gaat de eerste schop eind dit jaar de grond in.
Het park is ontworpen om zowel ecologisch als recreatief waardevol te zijn. Het combineert natuur met stedelijke ontwikkeling en draagt bij aan de vergroening van Rotterdam-Zuid.
Het park verbindt de stad met de natuur en biedt bewoners van dichtbevolkte wijken zoals Hillesluis, Feyenoord en Parkstad directe toegang tot een natuurlijke omgeving. Voor het verweven van stad en natuur ontving het project een jaar geleden al een prijs van de Vogelbescherming.
De integratie van het park met de stedelijke ontwikkeling wordt verder versterkt door strekdammen en infrastructuur. Er komt onder meer een aanmeerlocatie voor watertaxi’s en waterbussen.
Het park onderscheidt zich door de dynamiek van eb en vloed, wat het park tot een levend ecosysteem maakt, aldus de gemeente. De getijdenwerking van de Nieuwe Maas zorgt voor een continu veranderend landschap, waarin zoet en zout water samenkomen.
Dit creëert een habitat voor diverse flora en fauna, verwacht het stadsbestuur, waaronder trekvissen en vogels zoals de lepelaar.
Een loopbrug biedt bezoekers de mogelijkheid om de verschillende landschappen van het park te verkennen, van rustige natuurgebieden tot levendige stedelijke zones.
Recreatie voor Iedereen
Naast het ecologische aspect biedt het Getijdenpark Feyenoord tal van recreatiemogelijkheden. Wethouder Maarten Struijvenberg, verantwoordelijk voor Financiën en Grote Projecten, benadrukt dat het park toegankelijk zal zijn voor alle Rotterdammers.
‘Bezoekers kunnen hier wandelen, fietsen, kanoën en vissen. Hoewel een stadsstrand vanwege de getijdenverschillen niet mogelijk is, onderzoeken we wel of zwemmen in open water een optie kan zijn.’
Een nieuwe loopvlonder van 400 meter langs de oever en een extra brug maken het gebied toegankelijker. De getijdenoevers achter de strekdammen zorgen voor een natuurlijke buffer en een gevarieerd landschap dat bij elke getijdenwisseling verandert.
Nieuwe woonwijk
De ontwikkeling van het Getijdenpark Feyenoord gaat een aantal jaar duren en wordt in twee fasen uitgevoerd. Fase 1 start eind dit jaar en is naar verwachting eind 2027 klaar. Daarna volgt fase 2.
De bouw van het park verloopt parallel met de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Rotterdams Tij, waar 4.750 woningen, bedrijven en maatschappelijke voorzieningen landen.
‘Dit project illustreert de ambitie van Rotterdam om stadsgroei te balanceren met natuurbehoud’, aldus wethouder Struijvenberg. ‘Ik kijk uit naar de mogelijkheden die dit park zal bieden voor zowel de bewoners, bezoekers als de natuur.’