Utrechts stadswater moet gezonder, ruim 100 maatregelen aangekondigd

Leestijd: 2 minuten

De gemeente Utrecht en het waterschap De Stichtse Rijnlanden hebben een overeenkomst getekend om hun samenwerking voor de waterkwaliteit in de stad te versterken. Tot en met 2028 voeren ze meer dan honderd maatregelen in om de waterkwaliteit van sloten, vijvers en grachten in Utrecht te verbeteren. Zij baseren zich op onderzoek van Waardenburg Ecology. 

‘Schoon water en groene oevers zijn leuk om te zien voor mensen, cruciaal voor dieren om in te leven en beter voor de biodiversiteit’, zegt wethouder Susanne Schilderman voor openbare ruimte.  

In Utrecht zijn er nog veel plekken waar de waterkwaliteit en de omgeving van water verbeterd kan worden. De gemeente en het waterschap richten zich vooral op kleinere wateren in Utrecht, zoals vijvers, sloten en plassen. Ook grachten en singels in de binnenstad vallen daaronder. 

Juist hier is nog veel winst te behalen op ecologische waterkwaliteit, vinden ze. Ook voldoen die wateren nog niet overal aan Europese normen.

De gemeente en het waterschap baseren zich op een adviesrapport van Waardenburg Ecology. Hierin zijn maatregelen ingedeeld in zes typen. Zo zijn er inrichtingsmaatregelen, beheer- en onderhoudsmaatregelen, en watersysteemmaatregelen. 

Ook wordt aandacht besteed aan organisatie, beleid, communicatie en verder onderzoek. Per wijk is aangegeven welke maatregelen moeten worden uitgevoerd. 

Op verschillende plekken in de stad zullen natuurvriendelijke oevers worden aangelegd. Ook worden sloten ecologisch gebaggerd, er worden meer inheemse waterplanten toegevoegd en oevers worden anders gemaaid. Habitats worden verbeterd met onder andere drijvende eilanden.  

De aanpak van zwerfafval in het water wordt geïntensiveerd. Ook wordt de waterkwaliteit in de grachten rondom bijvoorbeeld Fort aan de Klop verbeterd.

‘Wateraanpak versnelt’ 

Tot en met 2028 gaan gemeente en waterschap de maatregelen uitvoeren in alle tien wijken in Utrecht om zo de ecologische waterkwaliteit te verbeteren. Dit gebeurt onder het Programma gezond water.  

De stad kent honderden kilometers aan sloten, grachten en vijvers. Een eerste inschatting van de gehele kosten van het programma liggen tussen de 10 en 15 miljoen.

De samenwerking tussen gemeente en waterschap was al belangrijk, laten beide partijen weten. Veel waterwegen in de stad staan met elkaar in verbinding, de ruim honderd maatregelen moeten daarom al dat water tegelijkertijd aanpakken.

‘Dankzij deze samenwerkingsovereenkomst gaan we dat nu samen met het waterschap versneld doen’, aldus de wethouder. In een bredere samenwerking werkt Utrecht ook samen met het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Rijkswaterstaat.