Brede oproep tot integrale groennorm: ‘Gelijk speelveld voor iedereen’

Leestijd: 2 minuten

Gebiedsontwikkelaars, bouwers en organisaties voor natuur en sport pleiten bij  kabinet om het programma Groen in en om de Stad te blijven steunen. De organisaties willen tot een landelijke integrale groennorm komen die beleidsmatig en juridisch af te dwingen is. De norm moet concreet genoeg zijn om op te nemen in instructieregels van het Besluit kwaliteit leefomgeving.  

‘Een goede integrale groennorm maakt een einde aan de verwarrende hoeveelheid bestaande normen en richtlijnen en schept daarmee een gelijk speelveld voor bouwende partijen en gemeenten’, zegt Marga de Jager, bestuursvoorzitter van de ANWB. 

Zij schreef de brief namens meerdere partijen, waaronder Aedes, de Beweegalliantie, Bouwend Nederland, Natuur&Milieu, NEROM, NOC*NSF, de Vogelbescherming Nederland en WoningbouwersNL. 

De integrale norm moet volgens de coalitie realistisch zijn, doordat dat deze in lijn ligt met al gestelde eisen aan de verduurzaming en nieuwbouw.  

De norm moet concreet zijn, zodat deze kan worden opgenomen in de vorm van instructieregels in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) onder de Omgevingswet. De coalitie riep daartoe op in een brief aan de Commissie Binnenlandse Zaken. 

‘Hierbij is zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het groen zodanig uitgewerkt dat ze door heel Nederland toepasbaar is op de lokale en regionale context, van plattelandsdorp tot grote stad’, zo schrijft De Jager.  

Kabinetsaanpak klimaatbeleid 

Op 10 september behandelt de commissie BZ de kabinetsaanpak klimaatbeleid in relatie tot de gebouwde omgeving. De coalitie hoopt dat het kabinet Schoof steun zal blijven geven aan zowel Groen in en om de Stad en de huidige, gelijknamige handreiking.  

De ondertekenaars van de brief willen de norm graag verder uitwerken in samenwerking met het Rijk, gemeenten en andere partijen. 

De ondertekenaars zijn bereid om dit samen met het Rijk, gemeenten, ontwikkelende en bouwende partijen verder uit te werken.  

Zij zien samenwerking met het werkveld als essentieel: ‘Een praktisch toepasbare groennorm bedenk je niet, die ontwikkel je in de praktijk samen met betrokken partners.’ 

Volgens deze coalitie staat er een nog breder veld van maatschappelijke organisaties en ontwerpende, ontwikkelende en bouwende partijen en overheden achter het beleidsmatig en juridisch borgen van zo’n norm.