Amstelveen zet ‘hittekas’ in voor dialoog over hittestress

Leestijd: 2 minuten

Amstelveen zet een ‘hittekas’ in voor de dialoog over wat klimaatverandering teweegbrengt. In de Heet hé-kas’ kunnen bewoners ervaren hoeveel heter het in de stad kan worden als klimaatverandering doorzet.

In de ‘Heet hè-kas’, die op donderdag 29 augustus op het Stadsplein in Amstelveen staat, kunnen inwoners letterlijk ervaren hoe hittestress aanvoelt. De bewustwordingscampagne moet een inkijkje geven in hoe extreme temperaturen in de toekomst kunnen toenemen. 

De gemeente informeert inwoners tegelijkertijd over subsidies en regelingen om de directe leefomgeving af te koelen. Wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) gaat op diezelfde dag met ambtenaren en bestuurders aan tafel over extra klimaatadaptieve maatregelen.

Bezoekers die er vroeg genoeg bij zijn, kunnen een gratis plantje komen ophalen bij hun bezoek aan de ‘Heet hè-kas’. 

Naast een bezoek aan de kas kunnen inwoners vragen stellen over subsidies en regelingen om hittestress in de leefomgeving tegen te gaan. Ook is er informatie over verschillende maatregelen die genomen kunnen worden.  

Medewerkers van drie gemeentelijke afdelingen zijn er om vragen te beantwoorden en informatie te geven over projecten van de gemeente: 

  • afdeling Groen: Groen moet je Doen en subsidieregeling Groen op Gebouwen; 
  • afdeling Water: De Klimaattuin en NK Tegelwippen; 
  • afdeling Stedelijke ontwikkeling: Informatie over de ontwikkeling van het nieuwe Stadsplein

Cijfers van het IPCC tonen aan dat tussen het jaar 2000 en 2023 de gemiddelde temperatuur op aarde met een halve graad steeg. Hittestress is volgens de gemeente Amstelveen vooral voelbaar in de ouderenzorg, bij drukbezochte evenementen en in de binnenstad op hete pleinen.  

Maar ook in de directe leefomgeving van inwoners van de stad heeft hittestress negatieve impact. De gevolgen van extremere hittestress zijn uiteenlopend van gezondheidsrisico’s, slechtere waterkwaliteit tot aan een lagere arbeidsproductiviteit.