Advies: maak van Groningen een wandelprovincie

Leestijd: 2 minuten

De provincie Groningen bungelt volgens het CBS met 203.000 overnachtingen in juni 2024 ver onderaan de lijst van provincies. Dat kan veranderen, als stad en provincie zorgen voor meer hotels, B&B’s en vakantieparken. Ook zou een pretpark niet misstaan en moet worden ingezet op wandeltoerisme. Dat staat in een advies dat de provincie als uitgangspunt neemt.

‘Het trage ritme van voetstappen op onbekende paden weerspiegelt niet alleen de fysieke reis, maar ook de innerlijke ontdekkingsreis. Je wordt één met het landschap’, schrijven de onderzoekers van Bureau Ginder in hun advies.  

‘We zetten in op het ontwikkelen van karaktervolle erfgoedlocaties in het ommeland en een nieuwe standaard in ecovakantieparken, resorts en (boetiek)hotels op schitterende locaties met een positieve focus op duurzaamheid én gastbeleving.’ 

De stad Groningen heeft al veel toeristisch bezoek, maar andere gemeenten profiteren daar nog te weinig van, aldus het bureau. De provincie heeft geen traditionele toeristische trekker, zoals stranden. ‘Er is over het algemeen te weinig te doen voor toeristen.’ 

Dat kan een voordeel zijn, omdat Groningen rust biedt en daarmee wandelaars kan bedienen. Aan de andere kant ziet het bureau ook ruimte voor een pretpark. Het bureau ziet kansen in drie richtingen: zingevende (wandel)recreatie – de voorkeur van veel bestuurders – , korte weekendvakanties en bezoek door dagattracties. 

Groningen kan voor dat laatste een voorbeeld nemen aan Limburg, waar sinds de sluiting van de mijnen veel attracties zijn geopend. Al heeft de stad Groningen wel een aantal grote festivals binnen de grenzen. Die kunnen ook worden uitgebouwd, aldus de onderzoekers. 

150 miljoen euro 

Om routes aan te pakken, ruimte te creëren voor dagattracties en om meer toeristen te trekken, moet Groningen de komende 15 jaar in totaal zo’n 91 miljoen euro uittrekken, berekende het bureau. Daarnaast is jaarlijks 4 miljoen euro nodig voor structurele investeringen. 

Voor het realiseren van meer bedden en attracties, is uit de publieke sector nog eens 300 miljoen euro nodig. Daarvoor komen er ongeveer 1.500 tot 2.000 extra banen in de vrijetijdssector bij en krijgt de provincie een impuls voor de leefbaarheid. 

‘We hebben als provincie met veel interesse kennisgenomen van het rapport’, reageert gedeputeerde Susan Top van toerisme. ‘Heel fijn dat een onafhankelijke partij een dergelijke analyse heeft gemaakt.’ 

‘Vooral de input op het gebied van erfgoed, wandelen en de bijdrage die Vrije Tijds Economie (VTE) kan leveren aan brede welvaart sluit goed aan bij het beleid dat we als provincie recent hebben vastgesteld.’ 

Top wil het rapport gebruiken als startpunt voor gesprekken met de sector. Die staan voor volgende maand gepland. 

Ginder deed onderzoek naar de toeristische sector in Groningen in opdracht van onder meer Provincie Groningen, Economic Board Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Marketing Groningen.