Bewoners van ruim vijftig huizen in Enschede krijgen op korte termijn vervangende woonruimten. Hun huizen raakten onbewoonbaar na extreme regenval op zondag 2 juli. Het gaat niet alleen om de wateroverlast, maar ook om rioolwater dat in muren is getrokken. Volgens de gemeente was de bui zo hevig dat de riolen het onmogelijk aankonden.
‘We hebben slecht nieuws’, zo begon de brief aan de getroffen bewoners van locoburgemeester Jeroen Diepemaat en directeur Leon Buiting van corporatie De Woonplaats na de wolkbreuk.
’Door de grote waterschade kun je niet in jouw huis blijven wonen. Wij zorgen voor een vervangende woning.’ In de brief benadrukken Diepemaat en Buiting dat het ongezond is om in het huis te blijven.
Na de wolkbreuk en overstroomde riolering, deed de GGD onderzoek bij de getroffen woningen. Het probleem is dat rioolwater in de vloeren en muren is getrokken. Dat zorgt voor onzichtbare schimmels en bacteriën, die risico’s opleveren voor de gezondheid van bewoners.
‘Stadsdeelwethouder Harmjan Vedder en ik hebben bij de getroffen mensen thuis ervaren hoe ernstig de situatie is’, zegt Diepemaat. ‘De diverse woningbouwcorporaties zetten alles op alles om zo snel als mogelijk vervangende woningen te vinden.”
Half jaar herstel
Woningcorporatie De Woonplaats is eigenaar van de woningen en zoekt, samen met de gemeente en andere partijen, inmiddels naar vervangende woonruimte. De corporatie verwacht dat het herstel van de getroffen woningen minimaal een half jaar gaat duren.
De corporatie heeft contact met de bewoners en inventariseert hun wensen, zegt Buiting . ‘Ook hebben we aandacht voor de huishoudsamenstelling inclusief huisdieren, opslag van spullen en het verhuizen.’
De gemeente zorgde ook voor praktische zaken, zoals boodschappenpakketten en beantwoordde vragen over financiën en schoolgaande kinderen.
Volgens de gemeente hebben veel bewoners hun huizen al verlaten en verblijven momenteel bij vrienden of familie, of staan op een camping.
Tachtig tot honderd millimeter
Door een wolkbreuk viel er die zondagavond tachtig tot honderd millimeter regen in Enschede. ‘Exceptioneel, een wolkbreuk die eens in de 250 tot 500 jaar voorkomt’, vertelt gemeentelijk waterdeskundige Koen Wagelaar aan RTV Oost. Straten stonden blank en de A1 en A35 veranderden korte tijd in een rivier.
Enschede heeft volgens RTV Oost op veel plekken nog een rioolstelsel dat is berekend op een regenbui van 20 millimeter. ‘Dat was tot 2010 gebruikelijk. Daarna hebben we naar de risicogebieden gekeken en hebben op tien plekken maatregelen genomen’, aldus Wagelaar tegen de regionale omroep.