Op het eerste Blue Zone Festival in Zwolle heeft gebiedsontwikkeling Cartesius de eerste prijs in de categorie Vastgoedontwikkeling gewonnen. In de geplande wijk in Utrecht wordt de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones voor het eerst binnenstedelijk toegepast. Met 3000 woningen was het ook veruit het grootste genomineerde project.
‘Cartesius Utrecht is een prachtig voorbeeld van een hoogstedelijke ontwikkeling die over meer gaat dan alleen de realisatie van gebouwen’, schrijft de jury.
Deze grootschalige gezonde stadswijk, vlak bij het station, wordt een groene en duurzame stadwijk met bijna 3000 woningen.
Hoewel nog niet gerealiseerd, laat het project volgens de jury wel zien hoe vorm kan worden gegeven aan woon- en leefkwaliteit in steden die steeds meer verdichten. Hierbij wordt de openbare ruimte nadrukkelijk ingezet.
‘Al in tenderfase is ingezet op meerdere blue zoneprincipes, en deze lijken ook daadwerkelijk te worden waargemaakt. Cartesius is nog niet af, maar nu al is sprake van een brede integrale samenwerking van vastgoedorganisaties met diverse andere disciplines waaronder maatschappelijke organisaties, kennisorganisaties, bewoners, gemeente, beheerorganisaties en diverse ontwerpers.’
De jury laat zich ook positief uit over de wetenschappelijke monitoring die binnen de gebiedsontwikkeling zal plaatsvinden. Het ophalen van inzichten moet helpen verdere interventies toe te passen.
Blue Zone Festival
De eerste editie van het Blue Zone Festival vond vorige week in Zwolle plaats. Het initiatief van ZorgSaamWonen, Acquire en Beyond Now presenteert zichzelf als een festival voor de gezonde leefomgeving.
In het bijzonder wordt aandacht gevraagd voor de realisatie van deze leefomgevingen, waar Cartesius een bekend voorbeeld van is.
Onder de genomineerden was Cartesius ook veruit de grootste, binnenstedelijke ontwikkeling. Op de tweede plaats eindigde vastgoedontwikkeling Kas&Co, gevolgd door het project Dennenheuvel Bloemendaal op de derde plek.
Ook werd een prijs uitgedeeld in de categorie sociale interventies. Deze ging naar het project Slangenbeek Gezond, ingediend door de Stichting Positief Gezond Slangenbeek.