Utrechts project Cartesius wint eerste Blue Zone Festival Award

Leestijd: 2 minuten

Op het eerste Blue Zone Festival in Zwolle heeft gebiedsontwikkeling Cartesius de eerste prijs in de categorie Vastgoedontwikkeling gewonnen. In de geplande wijk in Utrecht wordt de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones voor het eerst binnenstedelijk toegepast. Met 3000 woningen was het ook veruit het grootste genomineerde project. 

‘Cartesius Utrecht is een prachtig voorbeeld van een hoogstedelijke ontwikkeling die over meer gaat dan alleen de realisatie van gebouwen’, schrijft de jury.  

Deze grootschalige gezonde stadswijk, vlak bij het station, wordt een groene en duurzame stadwijk met bijna 3000 woningen. 

Hoewel nog niet gerealiseerd, laat het project volgens de jury wel zien hoe vorm kan worden gegeven aan woon- en leefkwaliteit in steden die steeds meer verdichten. Hierbij wordt de openbare ruimte nadrukkelijk ingezet. 

‘Al in tenderfase is ingezet op meerdere blue zoneprincipes, en deze lijken ook daadwerkelijk te worden waargemaakt. Cartesius is nog niet af, maar nu al is sprake van een brede integrale samenwerking van vastgoedorganisaties met diverse andere disciplines waaronder maatschappelijke organisaties, kennisorganisaties, bewoners, gemeente, beheerorganisaties en diverse ontwerpers.’ 

De jury laat zich ook positief uit over de wetenschappelijke monitoring die binnen de gebiedsontwikkeling zal plaatsvinden. Het ophalen van inzichten moet helpen verdere interventies toe te passen. 

Blue Zone Festival 

De eerste editie van het Blue Zone Festival vond vorige week in Zwolle plaats. Het initiatief van ZorgSaamWonen, Acquire en Beyond Now presenteert zichzelf als een festival voor de gezonde leefomgeving. 

In het bijzonder wordt aandacht gevraagd voor de realisatie van deze leefomgevingen, waar Cartesius een bekend voorbeeld van is. 

Onder de genomineerden was Cartesius ook veruit de grootste, binnenstedelijke ontwikkeling. Op de tweede plaats eindigde vastgoedontwikkeling Kas&Co, gevolgd door het project Dennenheuvel Bloemendaal op de derde plek. 

Ook werd een prijs uitgedeeld in de categorie sociale interventies. Deze ging naar het project Slangenbeek Gezond, ingediend door de Stichting Positief Gezond Slangenbeek. 

De wijze waarop we onze steden bouwen en leefomgeving inrichten heeft bewijsbare impact op de gezondheid van mensen. Talloze wetenschappelijke onderzoeken wijzen op een verband tussen de inrichting van de leefomgeving en het aantal ziekenhuisopnames, chronische ziekten en het gemiddelde sterftejaar. Met meer vergroening of ruimte voor ontmoeting gaan deze statistieken aantoonbaar omlaag. Of het nu om mentaal welzijn of fysieke gezondheid gaat: een groene en gezonde leefomgeving doet er toe.

En waarom genezen als je beter kan voorkomen? Begin dit jaar ondertekenden gemeenten, GGD’s, zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Ook de Omgevingswet schrijft voor dat gezondheid als primair belang wordt meegewogen in ruimtelijke beleid en -inrichtingskeuzes.

Die gezonde leefomgeving zal steeds vaker een stedelijke leefomgeving zijn, want steeds meer mensen zoeken een plek in de stad. Of het nu grote, middelgrote of kleinere steden zijn: we wonen, werken en leven dichter op elkaar. En dat hoeft helemaal niet ten kosten te gaan van gezondheid, laten tal van inspirerende voorbeelden van gezonde stedelijke leefomgevingen zien. Op deze themasite presenteren we de bewijslast in de vorm van inspirerende verhalen en bundelen we praktische vakinformatie van onze journalisten uit onze titels Groen, Stedelijke Interieur en Stadszaken.nl.

De sleutel voor een gezonde generatie ligt voor een belangrijk deel bij degenen die de stedelijke leefomgeving inrichten en vormgeven. Schrijf u nu in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief voor iedereen die wil bijdragen aan gezondere, aantrekkelijke en duurzame steden.