Genomineerden Steenbreektrofee 2024 bekend

Leestijd: 3 minuten

Zes genomineerde initiatieven maken nog kans op de Steenbreektrofee 2024. Zij laten elk op eigen wijze zien hoe groen en water praktisch kan worden benut in de bebouwde omgeving. De trofee moet de urgentie van biodiversiteit en klimaatadaptatie levend houden. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag op donderdag 10 oktober in Eindhoven. 

Een feestje, zo noemt juryvoorzitter Margot Ribberink het doornemen van de inzendingen. Zowel grote als kleine initiatieven, van bewoners en gemeenten, zijn beoordeeld op hun bijdrage aan groene en blauwe structuren in de gebouwde omgeving. 

 Het sociale domein –met als thema ‘Samen voor meer groen in de buurt’- staat dit jaar centraal. Het uitreiken van de Steenbreektrofee blijft belangrijk, zegt Ribberink.  

 ‘Veel gemeenten timmeren hard aan de weg met klimaatadaptatie. Al lijkt het besef voor het verbeteren van de biodiversiteit wel wat minder te worden. En daar maak ik me zorgen over.’ 

 Dit zijn de genomineerden van 2024: 

 Categorie Maatschappelijke initiatieven 

Moestuinstad Hilversum 
Een groepje inwoners uit Hilversum heeft een plan bedacht om samen moestuintjes op te zetten. Door samen te werken, kennis te delen en nieuwe connecties te maken dragen hun activiteiten bij aan sociale verbondenheid. 

Schooltuin inclusief onderwijs Lingewaard 
In Lingewaard is werken in de moestuin is geïntegreerd binnen andere vakken van het onderwijsprogramma zoals rekenen en geschiedenis. Het programma gaat uit van plezier, natuurbeleving en leren door te doen. Volgens de initiatiefnemers levert dit leerlingen aantoonbaar veel op. 

Vergroening Riemsdijkstraat Wageningen 
Tijdens een housewarming ontstond het idee onder buurtbewoners in Wageningen om de straat te vergroenen. Ter plekke werden plannen gemaakt en een voorstel aan de gemeente gestuurd. Het groen heeft de bewoners van de straat, waaronder jonge gezinnen, studenten en oudere stellen, verbonden. 
 

Categorie Professionals 

Atalantaplein Hoeksche Waard 
Een initiatief vanuit bewoners om het versteende plein van 800 vierkante meter in ’s-Gravendeel te vergroenen, waaraan de gemeente gehoord gaf. De vraag was om er een groene ontmoetingsplek van te maken voor de hele buurt. Het plein is inmiddels volop in gebruik door de bewoners. De biodiversiteit is toegenomen met insecten en (water)vogels. 

Rioolvervanging: educatie én vergroening Delft 
Tijdens het vervangen van het riool maakte de gemeente Delft van de gelegenheid gebruik om gelijk ook de openbare ruimte groener in te richten en geveltuinen aan te leggen. Volgens de gemeenten was het ook een goed moment om scholen te betrekken en bewoners bewust te maken wat ze zelf kunnen doen om hun eigen plek leefbaar te houden.  

Buurtwens Goes 
Voor de buurtbewoners in de wijk Aria in Goes ging een langgekoesterde wens in vervulling: een nieuwe speel- en ontmoetingsplek in het groen. Een project waarin gemeente, wijkvereniging en vele andere organisaties hebben samengewerkt.  

Prijsuitreiking 

De winnaars van de Steenbreektrofee 2024 worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag op donderdag 10 oktober in Eindhoven. Juryvoorzitter Margot Ribberink geeft dan ook een toelichting op de overwegingen van de jury.   

Steenbreek Trofee
De jury bestaat naast Margot Ribberink uit: Robert Graat (Staatsbosbeheer), Ans Hobbelink (AVVN Samen natuurlijk tuinieren), Henk Kuijpers (Stadswerk), Linda IJmker (IVN Natuureducatie), Wendy Bakker (gemeente Rijswijk) en Ben Roeterd (gemeente Voorst). 

Dit jaar wordt Steenbreektrofee voor de achtste keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Rotterdam en Heerenveen (2023), Den Haag en Leiden (2022), Landgraaf en Harderwijk (2021), Spijk (2019), Laarbeek (2018), Leeuwarden (2017) en Den Haag (2016).  

De wijze waarop we onze steden bouwen en leefomgeving inrichten heeft bewijsbare impact op de gezondheid van mensen. Talloze wetenschappelijke onderzoeken wijzen op een verband tussen de inrichting van de leefomgeving en het aantal ziekenhuisopnames, chronische ziekten en het gemiddelde sterftejaar. Met meer vergroening of ruimte voor ontmoeting gaan deze statistieken aantoonbaar omlaag. Of het nu om mentaal welzijn of fysieke gezondheid gaat: een groene en gezonde leefomgeving doet er toe.

En waarom genezen als je beter kan voorkomen? Begin dit jaar ondertekenden gemeenten, GGD’s, zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Ook de Omgevingswet schrijft voor dat gezondheid als primair belang wordt meegewogen in ruimtelijke beleid en -inrichtingskeuzes.

Die gezonde leefomgeving zal steeds vaker een stedelijke leefomgeving zijn, want steeds meer mensen zoeken een plek in de stad. Of het nu grote, middelgrote of kleinere steden zijn: we wonen, werken en leven dichter op elkaar. En dat hoeft helemaal niet ten kosten te gaan van gezondheid, laten tal van inspirerende voorbeelden van gezonde stedelijke leefomgevingen zien. Op deze themasite presenteren we de bewijslast in de vorm van inspirerende verhalen en bundelen we praktische vakinformatie van onze journalisten uit onze titels Groen, Stedelijke Interieur en Stadszaken.nl.

De sleutel voor een gezonde generatie ligt voor een belangrijk deel bij degenen die de stedelijke leefomgeving inrichten en vormgeven. Schrijf u nu in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief voor iedereen die wil bijdragen aan gezondere, aantrekkelijke en duurzame steden.