Groot mixed use-gebouw vormt hart Goudse gebiedsontwikkeling

Leestijd: 2 minuten

Met de start van de bouw van het Voorzieningencluster Westergouwe krijgt de nieuwe wijk in Gouda steeds meer vorm. Het multifunctionele gebouw gaat onderdak bieden aan tot 1200 basisschoolkinderen, kinderopvang, sportfaciliteiten en ontmoetingsplekken. Ook komen er 42 huurappartementen. 

‘Wat hier in Westergouwe staat te gebeuren, is uniek’, zegt wethouder Thierry van Vugt (Onderwijs, Vastgoed) over het Voorzieningencluster in de nieuwe wijk, waar op termijn 4.500 woningen worden geplaatst. 

‘Door het kindcentrum, met basisschool en kinderopvang, te combineren met 42 sociale huurappartementen en moderne sportvoorzieningen, zowel binnen als buiten, creëren we samen met partners een aangename plek in een groene omgeving waar jong en oud elkaar ontmoeten.’  

Deze clustering van functies komt volgens de gemeente de sociale samenhang van deze nog jonge wijk ten goede én benut de spaarzame ruimte op een efficiënte manier. ‘Het plan is bovendien gemaakt in samenspraak met toekomstige bewoners en gebruikers.’. 

Beeld: Architectenbureau BDP uit Rotterdam

Rond het gebouw komt een oeverpark waar buitenspelen, recreëren, sporten, gezond bewegen en ontmoeten actief samenkomen. Het landschap rond het voorzieningencluster bestaat uit sport- en speelplekken en groene schoolpleinen. Het uitgangpunt van het gebouw is dan ook inclusie. 

De omgeving is zo ingericht dat er veel gefietst kan worden; er geldt een verlaagde parkeernorm van 1 auto per woning. Deelmobiliteit is nog een optie. De gasloze huurwoningen woningen worden verwarmd door een installatie voor warmte-koude-opslag. 

Betaalbare woningen 

Wethouder Jan Kees Oppelaar (Wonen): ‘Alles waar we in Gouda voor staan, komt heel mooi samen in dit project. Zoveel mogelijk betaalbare woningen realiseren, natuurinclusief en duurzaam bouwen, en een prettige leefomgeving creëren die de sociale samenhang bevordert.’ 

Voorzieningencluster Westergouwe, naar een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau BDP, is de oogst van een intensieve samenwerking tussen Stichting Federatief, Quadrant, Sport.Gouda, de gemeente Gouda en Woonpartners Midden-Holland.  

De verwachting is dat de school, woontoren en de sportvoorzieningen in 2025 gereed zijn. Behalve het voorzieningencluster krijgt de wijk ook een centrumgebied met centraal plein. Die sluit aan de zuidzijde aan op een natuur- en recreatiegebied. 

De wijze waarop we onze steden bouwen en leefomgeving inrichten heeft bewijsbare impact op de gezondheid van mensen. Talloze wetenschappelijke onderzoeken wijzen op een verband tussen de inrichting van de leefomgeving en het aantal ziekenhuisopnames, chronische ziekten en het gemiddelde sterftejaar. Met meer vergroening of ruimte voor ontmoeting gaan deze statistieken aantoonbaar omlaag. Of het nu om mentaal welzijn of fysieke gezondheid gaat: een groene en gezonde leefomgeving doet er toe.

En waarom genezen als je beter kan voorkomen? Begin dit jaar ondertekenden gemeenten, GGD’s, zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Ook de Omgevingswet schrijft voor dat gezondheid als primair belang wordt meegewogen in ruimtelijke beleid en -inrichtingskeuzes.

Die gezonde leefomgeving zal steeds vaker een stedelijke leefomgeving zijn, want steeds meer mensen zoeken een plek in de stad. Of het nu grote, middelgrote of kleinere steden zijn: we wonen, werken en leven dichter op elkaar. En dat hoeft helemaal niet ten kosten te gaan van gezondheid, laten tal van inspirerende voorbeelden van gezonde stedelijke leefomgevingen zien. Op deze themasite presenteren we de bewijslast in de vorm van inspirerende verhalen en bundelen we praktische vakinformatie van onze journalisten uit onze titels Groen, Stedelijke Interieur en Stadszaken.nl.

De sleutel voor een gezonde generatie ligt voor een belangrijk deel bij degenen die de stedelijke leefomgeving inrichten en vormgeven. Schrijf u nu in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief voor iedereen die wil bijdragen aan gezondere, aantrekkelijke en duurzame steden.