Wijken- en dorpendeals moeten leefbaarheid in Gelderland verbeteren

Leestijd: < 1 minuut

Gelderland stelt 17 miljoen euro beschikbaar voor honderd nieuwe dorpen- en wijkendeals in een periode van vier jaar. De deals zijn een samenwerking waarin inwoners, buurtverenigingen en ondernemers samen werken om de (sociale) verbondenheid en leefbaarheid in dorp of wijk te vergroten. 

‘Met de dorpen- en wijkendeals geven we initiatieven van vrijwilligers een duwtje in de rug en houden we Gelderland leefbaar voor iedereen’, aldus gedeputeerde Dirk Vreugdenhil met onder andere leefbaarheid en inclusiviteit in de portefeuille.  

Initiatiefnemers, zoals vrijwilligers, kunnen een subsidies van maximaal 400.000 euro per partij of persoon aanvragen, stelt de provincie.  

De leefbaarheid in de dorpen en wijken van Gelderland, staat onder druk. Voorzieningen en verenigingen staan op het punt te verdwijnen.  

‘Met de dorpendeals willen we de dorpen en wijken levendig houden en zorgen dat mensen elkaar blijven ontmoeten’, aldus Vreugdenhil.  

Voorbeelden van deals zijn het buurtschap Rekken in de Achterhoek, waar woningen voor jongeren gebouwd worden tegen een leegstaand café en waar vrijwilligers een kruidenierswinkeltje draaiende houden.  

En de dorpendeal in Lathum waar een leegstaande basisschool wordt omgebouwd tot een dorpshuis.

De wijze waarop we onze steden bouwen en leefomgeving inrichten heeft bewijsbare impact op de gezondheid van mensen. Talloze wetenschappelijke onderzoeken wijzen op een verband tussen de inrichting van de leefomgeving en het aantal ziekenhuisopnames, chronische ziekten en het gemiddelde sterftejaar. Met meer vergroening of ruimte voor ontmoeting gaan deze statistieken aantoonbaar omlaag. Of het nu om mentaal welzijn of fysieke gezondheid gaat: een groene en gezonde leefomgeving doet er toe.

En waarom genezen als je beter kan voorkomen? Begin dit jaar ondertekenden gemeenten, GGD’s, zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Ook de Omgevingswet schrijft voor dat gezondheid als primair belang wordt meegewogen in ruimtelijke beleid en -inrichtingskeuzes.

Die gezonde leefomgeving zal steeds vaker een stedelijke leefomgeving zijn, want steeds meer mensen zoeken een plek in de stad. Of het nu grote, middelgrote of kleinere steden zijn: we wonen, werken en leven dichter op elkaar. En dat hoeft helemaal niet ten kosten te gaan van gezondheid, laten tal van inspirerende voorbeelden van gezonde stedelijke leefomgevingen zien. Op deze themasite presenteren we de bewijslast in de vorm van inspirerende verhalen en bundelen we praktische vakinformatie van onze journalisten uit onze titels Groen, Stedelijke Interieur en Stadszaken.nl.

De sleutel voor een gezonde generatie ligt voor een belangrijk deel bij degenen die de stedelijke leefomgeving inrichten en vormgeven. Schrijf u nu in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief voor iedereen die wil bijdragen aan gezondere, aantrekkelijke en duurzame steden.