Verhuisd? Magazine ‘Je Nieuwe Tuin’ geeft inrichtingsadvies voor groene tuin

Leestijd: 2 minuten

Om bewoners van nieuwbouwwoningen te motiveren om hun tuinen groen in te richten, is er nu het magazine Je Nieuwe Tuin. Projectontwikkelaars, verhuurders en gemeenten kunnen dit magazine delen met nieuwe bewoners. Hierin staan verhalen, interviews en columns. Stichting Steenbreek en platform KAN Bouwen presenteerden het magazine 25 maart tijdens de Week van de Groene Tuin.

Het eerste exemplaar van Je Nieuwe Tuin werd tijdens de opening van de Week van de Groene Tuin overhandigd door Claudia Bouwens, programmaleider bij KAN Bouwen.  

Zij bood deze aan aan Marcel de Ruiter, manager Duurzaamheid en Innovatie bij gebieds- en vastgoedontwikkelaar VanWonen. Dit gebeurde in Amersfoort, thuis bij Stichting Steenbreek. 

In het glossy magazine staan verhalen, interviews, overzichten, tips, columns en veel foto’s. Bewoners van een nieuwbouwwoning, waarbij de tuin kaal wordt opgeleverd, krijgen zo alle informatie van A tot Z om een groene tuin aan te leggen.

Het magazine Je Nieuwe Tuin is digitaal en in print verkrijgbaar via de site van Stichting Steenbreek.

In het blad staat onder meer waarom een groene tuin inrichten goedkoper is dan een tuin met veel verharding aanleggen. Verder komen type tuinen aan bod, net als de inrichting, keuze van planten, de tuin in de diverse seizoenen, dieren in de tuin, gezondheid en groen, en tuintrends.

Volgens De Ruiter is het glossy-magazine, bewust laagdrempelig ingestoken, hard nodig en onderscheidend van andere bladen. ‘Er zijn genoeg bladen voor mensen die een tuin hebben. Met Je Nieuwe Tuin richten we ons op mensen die een nieuwe tuin gaan inrichten. Dit magazine biedt enorme kansen om die doelgroep aan te spreken.’ 

Het magazine richt zich nadrukkelijk op vragen en zorgen van bewoners met een nieuwe tuin, zoals vooroordelen over de kosten en het beheer van een groene tuin. 

Bewustwording niet genoeg

De ‘groene Linda’ is volgens de uitgevers tijdloos en kan het hele jaar door worden uitgedeeld of gelezen. Wel is het moment van het aanleggen en werken in de tuin bepalend, zo is te lezen in het magazine.

Stichting Steenbreek wijst in het bijzonder op informatiebijeenkomsten over nieuwbouwprojecten, de oplevering van een project, bij het tekenen van een koop- of huurovereenkomst of tijdens de sleuteloverhandiging.

Gedragswetenschapper Chantal van der Leest, ook aanwezig bij de presentatie, benadrukt wel dat naast het blad aanvullende inspanningen gevraagd worden. ‘Het blad draagt bij aan een stuk bewustwording, maar er is meer nodig om tot een daadwerkelijke gedragsverandering te komen.’

De wijze waarop we onze steden bouwen en leefomgeving inrichten heeft bewijsbare impact op de gezondheid van mensen. Talloze wetenschappelijke onderzoeken wijzen op een verband tussen de inrichting van de leefomgeving en het aantal ziekenhuisopnames, chronische ziekten en het gemiddelde sterftejaar. Met meer vergroening of ruimte voor ontmoeting gaan deze statistieken aantoonbaar omlaag. Of het nu om mentaal welzijn of fysieke gezondheid gaat: een groene en gezonde leefomgeving doet er toe.

En waarom genezen als je beter kan voorkomen? Begin dit jaar ondertekenden gemeenten, GGD’s, zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Ook de Omgevingswet schrijft voor dat gezondheid als primair belang wordt meegewogen in ruimtelijke beleid en -inrichtingskeuzes.

Die gezonde leefomgeving zal steeds vaker een stedelijke leefomgeving zijn, want steeds meer mensen zoeken een plek in de stad. Of het nu grote, middelgrote of kleinere steden zijn: we wonen, werken en leven dichter op elkaar. En dat hoeft helemaal niet ten kosten te gaan van gezondheid, laten tal van inspirerende voorbeelden van gezonde stedelijke leefomgevingen zien. Op deze themasite presenteren we de bewijslast in de vorm van inspirerende verhalen en bundelen we praktische vakinformatie van onze journalisten uit onze titels Groen, Stedelijke Interieur en Stadszaken.nl.

De sleutel voor een gezonde generatie ligt voor een belangrijk deel bij degenen die de stedelijke leefomgeving inrichten en vormgeven. Schrijf u nu in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief voor iedereen die wil bijdragen aan gezondere, aantrekkelijke en duurzame steden.