Utrecht opent subsidiepot van 600.000 euro voor groene initiatieven

Leestijd: < 1 minuut

De provincie Utrecht opent een subsidie van 600.000 euro voor initiatieven die de buurt gezonder, groener en klimaatbestendiger maken. Met deze subsidie, beschikbaar vanaf 2 april, wil de provincie voorbereid zijn op hevige regenval, hitte en droogte in de zomer. Versteende buurten komen extra in aanmerking voor de subsidie.  

De subsidie kan aangevraagd worden door gemeenten, woningcorporaties, stichtingen, bedrijven, verenigingen, VvE’s en andere rechtspersonen. Per partij is 2000 tot 50.000 euro beschikbaar, bedoeld voor het vergoeden van maximaal 50 procent van de werkelijk gemaakte kosten. 

Bij ‘versteende’ wijken ligt het bedrag hoger, omdat hier de meeste overlast is. Hier gaat het om bedragen tot 60.000 euro, waarbij tot 75 procent van de werkelijk gemaakte kosten worden vergoed. 

‘In deze wijken stroomt het water moeilijker weg en blijft warmte bij een hittegolf langer hangen. We willen ervoor zorgen dat deze plekken in de provincie beter bestand zijn tegen het veranderende klimaat’, zegt gedeputeerde Has Bakker. ‘Daarom ondersteunen we initiatieven uit de meest versteende wijken net iets meer.’

Voorbeelden van initiatieven die in aanmerking komen voor de subsidieregeling zijn: het vergroenen van tuinen en parkeerplaatsen en het aanleggen van biodiverse groene gevels en daken.   

In Utrecht is de bevolking flink gegroeid en samen met het veranderende klimaat, zorgt dit ervoor dat de gezonde leefomgeving met voldoende groen en biodiversiteit onder druk staat. De subsidie moet hierbij helpen, meldt de provincie. 

De wijze waarop we onze steden bouwen en leefomgeving inrichten heeft bewijsbare impact op de gezondheid van mensen. Talloze wetenschappelijke onderzoeken wijzen op een verband tussen de inrichting van de leefomgeving en het aantal ziekenhuisopnames, chronische ziekten en het gemiddelde sterftejaar. Met meer vergroening of ruimte voor ontmoeting gaan deze statistieken aantoonbaar omlaag. Of het nu om mentaal welzijn of fysieke gezondheid gaat: een groene en gezonde leefomgeving doet er toe.

En waarom genezen als je beter kan voorkomen? Begin dit jaar ondertekenden gemeenten, GGD’s, zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Ook de Omgevingswet schrijft voor dat gezondheid als primair belang wordt meegewogen in ruimtelijke beleid en -inrichtingskeuzes.

Die gezonde leefomgeving zal steeds vaker een stedelijke leefomgeving zijn, want steeds meer mensen zoeken een plek in de stad. Of het nu grote, middelgrote of kleinere steden zijn: we wonen, werken en leven dichter op elkaar. En dat hoeft helemaal niet ten kosten te gaan van gezondheid, laten tal van inspirerende voorbeelden van gezonde stedelijke leefomgevingen zien. Op deze themasite presenteren we de bewijslast in de vorm van inspirerende verhalen en bundelen we praktische vakinformatie van onze journalisten uit onze titels Groen, Stedelijke Interieur en Stadszaken.nl.

De sleutel voor een gezonde generatie ligt voor een belangrijk deel bij degenen die de stedelijke leefomgeving inrichten en vormgeven. Schrijf u nu in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief voor iedereen die wil bijdragen aan gezondere, aantrekkelijke en duurzame steden.