Om huisartsen te overtuigen in Amstelveen te vestigen, gaat de gemeente betaalbare praktijkruimtes ontwikkelen. De motie hiervoor is unaniem door de raad gekomen. De gemeente zegt alleen in te springen in ‘uitzonderlijke gevallen met een zwaarwegend belang in de wijk’. Amstelveen is de eerste gemeente die op deze manier ingrijpt, aldus Huisartsen Coöperatie Amstelland (HCA).
Vrijwel alle huisartsenpraktijken in Amstelveen hebben nu een patiëntenstop. Maar niet alle inwoners beschikken over een praktijk in hun eigen wijk of zelfs stad, meldt de gemeente.
Hoofdoorzaak van het tekort aan huisartsen is de zoektocht naar geschikte, betaalbare praktijkruimtes. Ontwikkelaars die deze ruimte wel aanbieden of bestaande ruimte willen uitbreiden, vragen te hoge huurprijzen.
Huidige landelijke regelgeving werkt de trend ook in de hand, vertelt Jacomien de Jong, directeur van Huisartsen Coöperatie Amstelland aan NH Nieuws. De financiële ondersteuning voor huisartsen zijn niet aangepast op de regio.
Zo moeten consultkosten door heel Nederland even hoog zijn, terwijl huurprijzen in grotere steden hoger liggen dan in het landelijk gebied.
Noodzakelijk kwaad
De oneerlijke concurrentie is volgens de huisartsencoöperatie daarom een noodzakelijk kwaad voor een betere dekking van zorg in de wijk. Zij bevelen gemeenten juist aan om gemeentelijke grond in te zetten voor maatschappelijk vastgoed.
Wel geeft de gemeente Amstelveen aan dat ze nieuwe huisartsenpraktijken in wijken pas ontwikkelen in het geval van uitzonderlijk belang en zwaarwegende belangen.
Unaniem door de raad
Het voorstel voor ingrijpen door de gemeente kon rekenen op unanieme steun binnen de Amstelveense gemeenteraad.
In dat raadsdebat kwamen ook de risico’s van het beleid aan bod. Door het voortrekken van nieuwe huisartsen ontstaat oneerlijke concurrentie.
‘We geven een klein deel van de huisartsen een voordeel boven huisartsen die vastzitten aan een hoge huur’, aldus raadslid David Koekoek (VVD).
Raadslid Saoula Chaara (D66) ziet vooral heil in het uitbreiden van bestaande praktijkruimtes, wat volgens haar sneller gaat dan het zoeken naar nieuwe locaties.
Landelijke problematiek
De HCA lijkt daar minder over in te zitten en wijst vooral naar het collectieve belang voor patiënten zonder praktijk. Extra locaties verlagen de algehele druk op het bestaande netwerk van praktijken.
Nieuwe huisartsen kunnen de extra verlichting goed gebruiken bij het opstarten van een praktijk, zegt een praktijkhoudende huisarts in Amstelveen.
Het huisartsentekort is landelijke problematiek. Naast het vinden van betaalbare praktijkruimte, is er ook een groot personeelstekort. De HCA geeft aan dat er meer actie nodig is, met coördinatie tussen provincies, gemeenten en het Rijk.