Stichting Steenbreek lanceert Kansenkaart voor vergroening tuinen

Leestijd: 2 minuten

Het Overijsselse Genemuiden Noord-Oost is de buurt met de meest versteende tuinen van Nederland. Dat blijkt uit een analyse van Stichting Steenbreek met behulp van de Steenbreek Kansenkaart. Zuid-Holland bezet vier plekken in de top 10 meest versteende tuinen.  

Dit laat de Steenbreek Kansenkaart zien, die de groenstichting donderdag heeft gelanceerd. 

Na lijstaanvoerder Genemuiden Noord-Oost, volgen het Tilburgse Sint-Pieterspark op plek twee en de buurt Hoogeland Oost in het Westland op plek drie.  

Alle bij Steenbreek aangesloten gemeenten ontvangen deze jaarlijkse infographic, met daarop lokale vergroeningskansen. Die kansen zijn gebaseerd op data uit de Steenbreek Atlas, aangeleverd door adviesbureau Cobra Groeninzicht. 

De buurten worden beoordeeld op basis van het percentage verharding in particuliere tuinen. ‘Vergroenen is een collectieve inspanning, daarom willen we inwoners, gemeenten en andere partijen aanmoedigen deze kansen te benutten’, zegt Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek. ‘Met name dus in buurten waar de opgave het grootst is.’ 

Met de Steenbreek Kansenkaart kunnen gemeenten, maar ook andere partijen, gerichter aan de slag met het vergroenen van particuliere tuinen. Zo wordt duidelijk waar vergroeningsacties, zoals het NK Tegelwippen, regentonnen plaatsen en wadi’s aanleggen, het meeste zin hebben. 

Maximaal vijftien vierkante meter 

Steenbreek lanceert gelijktijdig ook haar nieuwe vergroeningsrichtlijn. Volgens de stichting is er maximaal 15 vierkante meter verharding noodzakelijk voor praktische functies, zoals een terras, loopruimte en stallingsruimte voor fietsen en containers. 

Voor elke extra vierkante meter tuinoppervlak adviseert Steenbreek een verdeling van 80 procent groenoppervlak en 20 procent verharding.  

Het vergroenen en ontharden van particuliere tuinen helpt de doorlaatbaarheid van regenwater in de bodem, voorkomt hittestress en bevordert de biodiversiteit.  

Sjerp de Vries, omgevingspsycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker bij de WUR, noemt de nieuwe richtlijn realistischer dan andere bestaande richtlijnen. Dergelijke richtlijnen adviseren volgens hem vaak 60 procent groenoppervlak tegenover 40 procent verharding.  

Het vergroenen van de tuin hoeft dat terras niet in de weg te zitten, zegt De Vries. Dat de tuin een groen aanzien heeft, is daarentegen wel belangrijk voor het welzijn.  

‘Gemeente aan zet’ 

Steenbreek adviseert in krappe tuinen dan ook opstaand en verticaal groen, zodat het groen ook vanuit de woning zichtbaar is. 

Nederlandse tuinbezitters verwachten wel een sterke rol en ondersteuning bij die vergroening van de overheid, schreef Stadszaken eerder al.  

De vergroening van dorpen en steden is een taak is van gemeenten en inwoners, zegt 66 procent van respondenten van een onderzoek door Multiscope. Het onderzoek wordt jaarlijks gedaan in opdracht van Stichting Steenbreek. 

De wijze waarop we onze steden bouwen en leefomgeving inrichten heeft bewijsbare impact op de gezondheid van mensen. Talloze wetenschappelijke onderzoeken wijzen op een verband tussen de inrichting van de leefomgeving en het aantal ziekenhuisopnames, chronische ziekten en het gemiddelde sterftejaar. Met meer vergroening of ruimte voor ontmoeting gaan deze statistieken aantoonbaar omlaag. Of het nu om mentaal welzijn of fysieke gezondheid gaat: een groene en gezonde leefomgeving doet er toe.

En waarom genezen als je beter kan voorkomen? Begin dit jaar ondertekenden gemeenten, GGD’s, zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Ook de Omgevingswet schrijft voor dat gezondheid als primair belang wordt meegewogen in ruimtelijke beleid en -inrichtingskeuzes.

Die gezonde leefomgeving zal steeds vaker een stedelijke leefomgeving zijn, want steeds meer mensen zoeken een plek in de stad. Of het nu grote, middelgrote of kleinere steden zijn: we wonen, werken en leven dichter op elkaar. En dat hoeft helemaal niet ten kosten te gaan van gezondheid, laten tal van inspirerende voorbeelden van gezonde stedelijke leefomgevingen zien. Op deze themasite presenteren we de bewijslast in de vorm van inspirerende verhalen en bundelen we praktische vakinformatie van onze journalisten uit onze titels Groen, Stedelijke Interieur en Stadszaken.nl.

De sleutel voor een gezonde generatie ligt voor een belangrijk deel bij degenen die de stedelijke leefomgeving inrichten en vormgeven. Schrijf u nu in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief voor iedereen die wil bijdragen aan gezondere, aantrekkelijke en duurzame steden.