‘Natuurinclusieve maatregelen bij nieuwbouw Culemborg hebben effect’

Leestijd: 2 minuten

De biodiversiteit in de woonwijk ‘Parijsch’ in Culemborg is toegenomen door de invoering van natuurinclusieve maatregelen, toont een monitoringsstudie van bouwer Heijmans aan. Met nestkasten en groenblauwe infrastructuur is gezorgd voor meer biodiversiteit in de woonwijk, zegt Heijmans.

‘Opvallend was dat sommige vogelkasten dubbel zijn gebruikt. Meerdere keren in één broedseizoen met bijvoorbeeld meerdere legsels’, zegt Vincent Nederpel, adviseur ecologie bij Heijmans. ‘Dit hebben we van zowel spreeuw als huismus vastgesteld’. Ook hebben de nestkasten speciale vogelsoorten aangetrokken zoals de gierzwaluw.  

Wat betreft de groenblauwe infrastructuur, verzorgen de parken en andere groenblauwe structuren de waterafvoer bij hevige regenval. Bovendien zorgt de groenblauwe infrastructuur ook voor de aantrekking van nieuwe insecten in de wijk, wat de biodiversiteit bevordert.

De monitoringstudie is een veldonderzoek naar diversiteit aan leven in de nieuwe woonwijk in Culemborg. Het is uitgevoerd door ecologen van Heijmans, dat ook de uitvoerder van het nieuwbouwproject is. Het is de eerste keer dat zo’n onderzoek wordt gedaan op deze schaal in een nieuwbouwwijk van Heijmans.  

Resultaten passen bij motto Heijmans

De resultaten van het onderzoek passen bij het nieuwe motto van Heijmans, dat naar eigen zeggen het doel heeft een gebied na projectontwikkeling beter achter te laten qua natuurwaarden dan het bij aanvang is aangetroffen.

Het onderzoek is nog niet afgerond. Deze resultaten zijn de eerste uit een langer lopend onderzoek. De ecologen blijven nog jarenlang betrokken bij de gebiedsontwikkelingen van Heijmans. 

De wijk ‘Parijsch’ ligt aan de rand van Culemborg. Het bestaat uit afzonderlijke ‘buurtjes’ met een grote verscheidenheid aan woningen. De wijk ligt tussen de stad en de natuur in; de gemeente noemt het ook wel ‘waterrijk wonen’. Het gebied is al volop in ontwikkeling en er lopen meerdere woningbouwprojecten. 

De wijze waarop we onze steden bouwen en leefomgeving inrichten heeft bewijsbare impact op de gezondheid van mensen. Talloze wetenschappelijke onderzoeken wijzen op een verband tussen de inrichting van de leefomgeving en het aantal ziekenhuisopnames, chronische ziekten en het gemiddelde sterftejaar. Met meer vergroening of ruimte voor ontmoeting gaan deze statistieken aantoonbaar omlaag. Of het nu om mentaal welzijn of fysieke gezondheid gaat: een groene en gezonde leefomgeving doet er toe.

En waarom genezen als je beter kan voorkomen? Begin dit jaar ondertekenden gemeenten, GGD’s, zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Ook de Omgevingswet schrijft voor dat gezondheid als primair belang wordt meegewogen in ruimtelijke beleid en -inrichtingskeuzes.

Die gezonde leefomgeving zal steeds vaker een stedelijke leefomgeving zijn, want steeds meer mensen zoeken een plek in de stad. Of het nu grote, middelgrote of kleinere steden zijn: we wonen, werken en leven dichter op elkaar. En dat hoeft helemaal niet ten kosten te gaan van gezondheid, laten tal van inspirerende voorbeelden van gezonde stedelijke leefomgevingen zien. Op deze themasite presenteren we de bewijslast in de vorm van inspirerende verhalen en bundelen we praktische vakinformatie van onze journalisten uit onze titels Groen, Stedelijke Interieur en Stadszaken.nl.

De sleutel voor een gezonde generatie ligt voor een belangrijk deel bij degenen die de stedelijke leefomgeving inrichten en vormgeven. Schrijf u nu in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief voor iedereen die wil bijdragen aan gezondere, aantrekkelijke en duurzame steden.