Geld voor verbeteren toegankelijkheid Arnhemse ondernemingen

Leestijd: 2 minuten

Arnhemse ondernemers kunnen met geld van de gemeente hun winkel of horecagelegenheid toegankelijker maken. Dit kan gaan om het weghalen van drempels of het inclusief maken van hun toilet. Het Arnhemse Platform voor Chronisch Zieken en Gehandicapten voorziet ondernemers van advies. Er is 150.000 euro beschikbaar. 

‘Met deze regeling helpen we Arnhemse ondernemers om hun zaak toegankelijker te maken’, zegt wethouder Maurits van de Geijn (Inclusie). 

‘Als gemeente werken we zelf ook continu aan een betere toegankelijkheid van de openbare ruimte en publieke gebouwen. Door onze gezamenlijke inspanningen wordt Arnhem weer iets gastvrijer, voor iedereen.’   

Het Arnhemse Toegankelijkheidsfonds met 150.000 euro richt zich op ondernemers uit de Rijnstad. Die kunnen aanspraak maken op een volledige vergoeding van kosten bij een bedrag tot 2.000 euro. Bij duurdere ingrepen vergoedt de gemeente de helft, tot een bedrag van 10.000 euro.  

Behalve aanpassingen in het fysieke domein, kan het ook gaan om het verbeteren van de akoestiek of het toevoegen van een voorleesfunctie aan een webshop. 

Ondernemers kunnen tot 1 januari 2026 hun aanvraag indienen. Fysieke aanpassingen moeten voldoen aan de Integrale Toegankelijkheid Standaard 2023 en de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid. 

Ervaringsdeskundigen

Bij de uitvoering van de regeling is het Arnhemse Platform voor Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG) betrokken. Het adviseert ondernemers over de effectiviteit van maatregelen.  

Consultatie van dit platform is verplicht, meldt de gemeente. 

Voorzitter Marjolein van der Broek vindt het een goede zaak dat er nu een regeling komt én dat de expertise van APCG wordt ingeschakeld. ‘Niemand weet beter wat ‘drempels’ zijn die mensen met een beperking tegenkomen, dan zijzelf.’ 

Van der Broek noemt de regeling winst voor zowel bezoekers met een beperking als voor de ondernemer. 

Eerder deelde de gemeente samen met APCG en Platform Binnenstad Arnhem al gratis deurbellen en een flyer met tips uit aan ondernemers in de binnenstad.  

De deurbel neemt volgens de gemeente al problemen weg bij het betreden van een winkel of horecagelegenheid. Hierdoor worden ondernemers op de hoogte gebracht van hun komst. 

De wijze waarop we onze steden bouwen en leefomgeving inrichten heeft bewijsbare impact op de gezondheid van mensen. Talloze wetenschappelijke onderzoeken wijzen op een verband tussen de inrichting van de leefomgeving en het aantal ziekenhuisopnames, chronische ziekten en het gemiddelde sterftejaar. Met meer vergroening of ruimte voor ontmoeting gaan deze statistieken aantoonbaar omlaag. Of het nu om mentaal welzijn of fysieke gezondheid gaat: een groene en gezonde leefomgeving doet er toe.

En waarom genezen als je beter kan voorkomen? Begin dit jaar ondertekenden gemeenten, GGD’s, zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Ook de Omgevingswet schrijft voor dat gezondheid als primair belang wordt meegewogen in ruimtelijke beleid en -inrichtingskeuzes.

Die gezonde leefomgeving zal steeds vaker een stedelijke leefomgeving zijn, want steeds meer mensen zoeken een plek in de stad. Of het nu grote, middelgrote of kleinere steden zijn: we wonen, werken en leven dichter op elkaar. En dat hoeft helemaal niet ten kosten te gaan van gezondheid, laten tal van inspirerende voorbeelden van gezonde stedelijke leefomgevingen zien. Op deze themasite presenteren we de bewijslast in de vorm van inspirerende verhalen en bundelen we praktische vakinformatie van onze journalisten uit onze titels Groen, Stedelijke Interieur en Stadszaken.nl.

De sleutel voor een gezonde generatie ligt voor een belangrijk deel bij degenen die de stedelijke leefomgeving inrichten en vormgeven. Schrijf u nu in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief voor iedereen die wil bijdragen aan gezondere, aantrekkelijke en duurzame steden.