Amersfoort beste Europese stad, aldus Britse stedenbouwkundigen

Leestijd: 2 minuten

De gemeente Amersfoort is de beste stad in Europa. Dat zegt de Academy of Urbanism die de stad de European City of the Year Award toekent. De internationale vereniging van stedebouwkundigen roemt Amersfoort om de kwaliteit van leven en de kennis en kunde van de ambtenaren. Wethouder Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening) nam de prijs gisteravond in Londen in ontvangst. 

De jury prijst Amersfoort omdat de stad een lange-termijnvisie heeft opgesteld waarbij de verbetering van de levenskwaliteit van de inwoners voorop staat. ‘Het welzijn en de tevredenheid van alle burgers zijn duidelijk het hoofddoel.’ 

‘Goed ondersteunde teams voor toekomstplanning, ontwikkelingscontrole en stadsvernieuwing realiseren deze visie met gedetailleerde beleidslijnen en indrukwekkende nieuwe infrastructuur, en behouden tegelijkertijd het unieke erfgoed en karakter van de stad.’ 

De juryleden van de Academy of Urbanism brachten in september een bezoek aan Amersfoort en fietsen onder meer door de historische binnenstad, Kattenbroek, de Wagenwerkplaats en Vathorst.  

Daarbij keken de juryleden niet alleen naar de kwaliteit van de gebouwde omgeving, maar ook naar zaken als sociale cohesie, duurzaamheid, en de kwaliteit van het bestuur. 

‘Amersfoorters zijn te bescheiden’ 

Wethouder Dijksterhuis van Ruimtelijke ordening is in zijn nopjes met de prijs, die in 2015 al naar Rotterdam ging. ‘Amersfoorters willen nog wel eens bescheiden zijn als het over hun stad gaat, maar deze prestigieuz

e internationale prijs, zie ik als erkenning dat er genoeg is om trots op te zijn.’ 

‘We hebben zowel eeuwenoud als modern erfgoed dat bewonderaars van buiten de gemeentegrenzen aantrekt. En we hebben ongelooflijk veel inwoners die zich inzetten voor elkaar en voor hun stad of dorp.’ 

‘Terwijl de stad al tientallen jaren flink groeit, blijft die sterke betrokkenheid en gemeenschapszin intact’, aldus Dijksterhuis. 

Naast Amersfoort waren het Spaanse Estepona en Exeter in Engeland in de race voor de award. Eerdere winnaars zijn onder andere Berlijn, Kopenhagen, Lissabon, Bilbao, Antwerpen en Edinburgh. 

Behalve de European City of the Year Award, waren er ook Britse prijzen voor kleine steden (Stromness, Orkney eilanden), beste buurt (Leith Shore, Edinburgh), beste straat (Venn Street, Clapham) en beste plek (natuurgebied Claypits bij Glasgow). 

De wijze waarop we onze steden bouwen en leefomgeving inrichten heeft bewijsbare impact op de gezondheid van mensen. Talloze wetenschappelijke onderzoeken wijzen op een verband tussen de inrichting van de leefomgeving en het aantal ziekenhuisopnames, chronische ziekten en het gemiddelde sterftejaar. Met meer vergroening of ruimte voor ontmoeting gaan deze statistieken aantoonbaar omlaag. Of het nu om mentaal welzijn of fysieke gezondheid gaat: een groene en gezonde leefomgeving doet er toe.

En waarom genezen als je beter kan voorkomen? Begin dit jaar ondertekenden gemeenten, GGD’s, zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Ook de Omgevingswet schrijft voor dat gezondheid als primair belang wordt meegewogen in ruimtelijke beleid en -inrichtingskeuzes.

Die gezonde leefomgeving zal steeds vaker een stedelijke leefomgeving zijn, want steeds meer mensen zoeken een plek in de stad. Of het nu grote, middelgrote of kleinere steden zijn: we wonen, werken en leven dichter op elkaar. En dat hoeft helemaal niet ten kosten te gaan van gezondheid, laten tal van inspirerende voorbeelden van gezonde stedelijke leefomgevingen zien. Op deze themasite presenteren we de bewijslast in de vorm van inspirerende verhalen en bundelen we praktische vakinformatie van onze journalisten uit onze titels Groen, Stedelijke Interieur en Stadszaken.nl.

De sleutel voor een gezonde generatie ligt voor een belangrijk deel bij degenen die de stedelijke leefomgeving inrichten en vormgeven. Schrijf u nu in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief voor iedereen die wil bijdragen aan gezondere, aantrekkelijke en duurzame steden.